Olga Scripovscaia - unica femeie din Moldova implicată în misiunile de pacificare ONU

De mai bine de 20 de ani, pentru Olga Scripovscaia serviciul militar înseamnă dragostea față de patrie, caracter, disciplină, respect și forță sufletească

De când a început să-și formeze personalitatea a știut că vrea să facă parte din armată. De mai bine de 20 de ani, pentru Olga Scripovscaia serviciul militar înseamnă dragostea față de patrie, caracter, disciplină, respect și forță sufletească.  În Republica Moldova este comandant, cu grad de locotenent-colonel a Centrului militar teritorial Bălţi. La nivel internațional, Olga este prima și unica femeie din Moldova, care alături de misiunile ONU, este responsabilă de instaurarea păcii în Africa de Vest.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Olga Scripovscaia
Data nașterii: 28 decembrie 1969
Locul nașterii: Bălți
Studii: Facultatea de Litere, Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălţi 1992, Școala Militară în SUA, Fort Jackson, 2004
Domeniu: activitate civică
Performanțe: prima femeie în uniformă din Moldova care a fost implicată în misiunile pacificatoare ale ONU din Liberia (2007-2008), Ferkessedougou (noiembrie 2014) și Coasta de Fildeș (martie 2014-prezent).

 

  • Nu mi-a reușit din start să fac serviciul militar

În anii 80 pentru femei nu existau perspective și posibilități de a face serviciul militar. Înainte de a fi încadrată în serviciul militar, am absolvit facultatea de filologie a Universității de Stat din or. Bălți, după care am activat în calitate de profesor în școală. Când am aflat că s-au deschis noi posibilități pentru femei de a face serviciul militar, imediat am depus un raport pentru a fi încadrată în serviciu.

 

  • Din martie 2014 am fost numită în funcția de Șef al Celulei de observatori militari din Sectorul de Est al misiunii ONU

La momentul de față coordonez activitatea operațională și administrativă a șapte echipe de observatori militari ONU din partea de Nord-Est a Côte d'Ivoire - lucru foarte responsabil și interesant în același timp.

 

  • Nu există zile de odihnă

Oficial, observatorii ONU îndeplinesc serviciul 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Activitatea zilnică constă în patrularea zonei de responsabilitate, întâlnirea cu comandanții detașamentelor diferitor grupe, inspectarea embargoului și dezarmarea foștilor combatanți. Noi acționăm pentru promovarea și apărarea drepturilor omului din Côte d'Ivoire, acordând o atenție deosebită încălcărilor grave și abuzurilor săvârșite față de copii și femei, în special în cazurile de violență sexuală și de gen. 

 

  • Sarcina principală constă în controlul respectării embargoului

La livrările armamentului în țară, asigurarea dezarmării, demobilizării și reintegrării și informarea populației despre pregătirea și desfășurarea alegerilor libere și echitabile în țară. Oamenii trebuie să simtă prezența ONU și să știe că dacă în țară este prezent ONU, atunci războiul este pe sfârșite și la sigur va domina pacea. Pentru a obține aceasta, noi - observatorii militari, plecăm în cele mai îndepărtate colțuri ale zonei de responsabilitate și ducem convorbiri cu populația – tineri, femei cu copii și bătrâni.

  

  • Au fost cazuri tragice când s-a tras din armă în observatorii ONU

Au explodat grenade și au fost luați ostatici. Dacă aflăm că undeva a avut loc confruntarea armată, noi imediat ne deplasăm acolo pentru a preveni vărsarea de sânge. Pacificatorii depun toate eforturile, patrulând zilnic și demonstrând dorința ONU de a ajuta acestei țări în consolidarea păcii și stabilității.

 

  • Într-adevăr, de-a lungul carierei am avut momente dificile

Dar când îți iubești profesia, simți plăcere în fiecare zi, chiar dacă treci prin încercări dificile. Sunt recunoscătoare pentru toate greutățile pe care le-am întâmpinat în cariera militară. Datorită lor am devenit perseverentă și harnică. Fiecare situație dificilă aduce odată cu ea soluții, progres și experiență valoroasă. Tocmai de aceea sunt întotdeauna receptivă la situațiile complicate și cele neordinare.