Olga Talmazan: Întotdeauna trebuie să fii pregătit să descoperi în tine abilități noi sau să le redescoperi pe cele vechi, dar uitate

Orice om, indiferent de vârstă, pregătire sau activitate profesională, poate ușor să-și umple viața cu un pic de joacă, creație, comunicare

Orice om, indiferent de vârstă, pregătire sau activitate profesională, poate ușor să-și umple viața cu un pic de joacă, creație, comunicare, ocupându-se în acest timp de sănătatea sa. Iar Olga Talmazan este acea persoană care poate să ajute pe oricine în realizarea acestui obiectiv, instruindu-i în acroyoga - o practică yoga, care se realizează în pereche în timp ce unul din parteneri se află în aer. În 2014, în baza acestei practici a fost înființat circul artistic „Free Balance”.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Olga Talmazan
Data nașterii: 10 noiembrie 1988
Locul nașterii: Chișinău
Studii: superioare, inginerie și protecție a naturii (chimie / tehnologie chimică)
Domeniu: sport
Realizări: antrenor acroyoga, conducătoarea proiectului „Free Balance”

 

  • Ideea creării proiectului Free Balance a apărut în vara anului 2010, când am creat câteva numere cu oameni care niciodată nu au practicat acroyoga

Inițial, pentru mine ca antrenor această formă de creație a devenit soluție pentru multe probleme veșnice. Oamenii au nevoie de activitate fizică, comunicare și creație, iar viața cotidiană nu întotdeauna le permite să facă aceasta. De cele mai multe ori, oamenilor le lipsește voință pentru a începe să se ocupe de sănătate sau să înceapă să facă ceva nou. Iar din moment ce ești înrolat în lucru asupra unui proiect, cu o echipă interesantă, nici nu observi cum asta devine parte a vieții tale. Însăși crearea „Free Balance” a fost posibilă doar în 2014, când am construit o echipă potrivită, gata să experimenteze. În discuții am înțeles că nu trebuie să alegem între sport și balet. Nu vrem să facem ceva pretențios, vrem să facem ceea ce ne place și să intercalăm aceasta în motive și scenarii cunoscute și îndrăgite de noi. Anume asta am făcut în „Terminator”. În timpul repetițiilor acestui performance, am înțeles că un vis mic al fiecăruia dintre noi s-a materializat în acest proiect și el poate deveni ceva mai mult decât un antrenament între prieteni.

 

  • De obicei nu ne setăm obiectivul să complicăm performance-ul nostru, mai ales dacă acesta este unul de grup

Important e ca toate elementele să se potrivească cu muzica, ideea performance-ului și factura celor care participă în el. Inițial sintetizăm tot ce putem, inclusiv posibilitatea să invităm oameni din alte domenii și ne gândim cum am putea suprapune totul pe un scenariu din visele noastre nebunatice. Sau analizăm ce nu am făcut până acum, dar am vrea să învățăm să facem și transformăm aceasta într-un proiect de lungă durată, cu master-class-uri necesare (cum ar fi dansurile spre exemplu). După aceasta inventăm un proiect în care ar fi implicați toți. Când proiectul este gata îl prezentăm lumii, ne veselim și încercăm să ne facem cunoscuți. Scopul nostru e să facem oamenii din țară să înțeleagă că ei nu trebuie să se avânte în subcultura adolescentină, boemă sau vreo sectă, pentru a face ceea ce și-au dorit dintotdeauna. Trebuie doar de 3 ori pe săptămână să se impună să vină la antrenament și să fie deschiși să descopere abilități noi sau abilități vechi, dar demult uitate. 

 

  • Acroyoga nu este ocupația de bază în colectivul nostru

Pur și simplu efectul ei pozitiv este foarte divers - pregătire fizică, atenție, capacitate de a lucra în echipă. Deseori, în timpul antrenamentelor noi ascultăm muzică nouă, discutăm despre video-urile interesante pe care le-am privit, generăm idei năstrușnice, ne gândim cum am putea încadra în numerele noastre elemente noi, lucrăm asupra coreografiei și planificăm master-class-uri de plasticitate.

 

  • Care este avantajul acestor practici?

Pe lângă faptul că sunt foarte utile pentru sănătate, ele sunt și un punct de pornire pentru autodezvoltare. Se spune că un om talentat e talentat în tot ceea ce face, dar de cele mai multe ori, aceasta se întâmplă pentru că acest om „talentat” lucrează asupra sa, își analizează greșelile și le corectează, cu interes îi analizează pe alții și poate aborda o problemă dintr-o perspectivă nouă. Cu cât mai buni și înțelepți suntem ca oameni, cu atât mai ușor ne reușește ceea ce facem.

 

  • La moment, colectivul nostru este format din 10 persoane, fără a lua în calcul oamenii din alte colective, care sunt implicați în prestațiile noastre

E foarte simplu să participi la antrenamentele noastre - trebuie doar să suni și să vii. Iar pentru a rămâne, trebuie să înțelegi că între antrenor și membrii echipei nu sunt relații de tipul „clientul întotdeauna are dreptate” sau „tu ești starului moldovenesc de valoare mondială căruia toți îi sunt datori”. Dacă omul este capabil să se concentreze asupra procesului de antrenare și să își stimeze echipa, atunci el participă în proiectele de grup, iar ulterior și în antrenamente. Scopul nostru este să ne perfecționăm, să ne transformăm din diletanți în profesioniști și să ne lărgim orizonturile. Dar cel mai important este faptul că facem aceasta în urma unei alegeri conștiente, din plăcere, pentru a fi diferiți de ceilalți.