Patricia Sorocean: Nu trebuie vreodată să încetăm să ne depășim limitele

Nu a devenit șoferiță cu acte în regulă în Moldova, dar conduce de minune metrourile din Lyon

Este vorba despre Patricia Sorocean, o tânără care își face studiile la o facultate din Franța, iar pentru a beneficia de o independență financiară, a câștigat un job și lucrează în calitate de șoferiță de metrou. Planurile ei de viitor are însă alte stații de metrou, în altă țări, fiindcă tânăra e convinsă că niciodată nu trebuie să încetăm să ne depășim limitele.

 

  • Dosar

Num, prenume: Sorocean Patricia
Data, anul nașterii: 17 ianuarie 1993
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Institutul Național de Științe Aplicate din Lyon INSA
Domeniu: activitate socială
Performanță: șoferiță de metrou într-un oraș din Lyon

 

  • Studiile în Franța pentru absolvenții francofoni deveniseră o obișnuință pentru cei care învățau la liceul francofon Mihai Eminescu”

În clasa a 12-a, prin intermediul Alianței Franceze, am descoperit INSA – o școală de ingineri bine cotată în Franța. Tot ce a trebuit să fac era să trec un test de matematică la alianță și să-mi trimit dosarul prin poștă la Lyon.

 

  • Având în vedere că visam demult să ajung aici, procesul de adaptare a fost ușor

Doar în primele două luni mi-a luat ceva timp până am prins a înțelege limbajul și expresiile tinerilor. A mai fost o adaptare la alimentație pentru că aromele și gusturile multor produse și mâncăruri nu este la fel, dar am trecut și peste asta. Dacă în primul an detestam toate felurile de brânză pe care le aveau, astăzi mereu se găsește un batonaș de brânză de capră în frigiderul meu, aromă cu care nu fiecare se poate deprinde.

 

  • Acum cred că sunt o norocoasă, pentru că nu fiecare își permite să aibă un job alături de studii, în condițiile în care în timpul săptămânii de la 8 la 18 sunt la universitate

La metrou, suntem angajați pentru a înlocui conductorii care fie sunt bolnavi sau își iau câteva zile de vacanță, astfel noi ajungem să lucrăm în afara orelor. Cerințele companiei de transporturi se îmbină bine cu necesitățile noastre – it’s a win-win situation.

Acest job e propus de firma „Keolis Lyon” studenților de la INSA care au nevoie de un job, care sunt motivați să-l păstreze și au simțul responsabilității. A fost necesar să trimit CV-ul meu după care am fost invitată la interviu și peste o lună am aflat că sunt acceptată.

 

  • Îmi fac studiile în departamentul Științele și Ingineria Materialelor, domeniu ce oferă specialități în sfera metalurgiei, polimerelor, nanotehnologiilor, materialelor de construcție și cele biomedicale

Pentru că am început să lucrez abia semestrul trecut, a trebuit să învăț să mă organizez foarte bine, dar cred că mai am de lucrat la acest capitol. Precum în orice domeniu este foarte important să știi să lucrezi în echipă, avem multe proiecte în grup și nu avem mereu aceleași disponibilități, dar cred că este o bună lecție ce ține de time-management.

 

  • Dimineața este cel mai greu moment - când apăs de cinci ori butonul snooze, iar când, în sfârșit sunt în picioare, îmi beau rapid ceaiul cald și ies din casă

Merg 10 minute pe jos până la școală. De la 8 la 12 a.m., 4 ore fie de cursuri sau lucrări de laborator. De la 12 la 14 iau pauza de prânz și de la 14 la 18 iarăși cursuri. Joi avem după-amiaza liberă, timp pe care mulți studenți îl rezervă activităților sportive sau asociațiilor pe care le frecventează. Seara de obicei rămâne timp pentru o cină cu colegele de apartament și pentru temele de acasă. Desigur, nu ezităm câteodată să mai ieșim și în oraș, iar vacanțele anul astă încerc să mi le planific vizitând noi orașe.

 

  • Planurile mele de viitor depind mult de domeniul pe care voi alege să-l studiez, dar, în linii generale, aș dori să descopăr și alte sisteme decât cel francez

Poate printr-un stagiu în altă țară sau un serviciu ce oferă deplasări internaționale. Desigur pentru a ajunge acolo trebuie de muncit și trebuie să ai calitățile necesare, dar nu trebuie niciodată să încetăm să ne depășim limitele.