Petru Costin, moldoveanul care a ajuns în Cartea Recordurilor Guiness

Țara noastră începe uşor-uşor să îşi cunoască eroii, oamenii care îi duc faima peste mări şi ţări

În materialul de astăzi, îl prezentăm pe domnul Petru Costin, un moldovean care a ajuns în Guiness Book pentru deţinerea celei mai numeroase colecţii de potcoave  (3200 de bucăţi) din lume. O performanţă deosebită, cu amprentă mondială, a fost realizată de un cetăţean din Moldova. Drumul până la culmile succesului îşi are însă istoria sa, pe care o propunem spre lectură!
Pasiunea mea este să trăiesc interesant!

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Costin Petru
Născut: 18.05. 1958, satul Seliştea-Nouă, raionul Călăraşi, Republica Moldova
1982-1987, Facultatea de Economie, USM
2005 - prezent, doctorand, Institutul de Istorie, AȘM
În prezent – Colonel în Serviciul Vamal al RM

 

  • Începuturi de… colecţie

Expoziţiile şi munca mea de la Serviciul Vamal al RM îmi ocupă mai tot timpul. Mai bine de 4 decenii sunt un colecţionar de diverse obiecte, multe din ele având o valoare istorică de nepreţuit.  Prima mea colecţie a fost una de stilouri, urmată de insigne, monede. Acum am ajuns la colecţii de uniforme militare, chipiuri din aceeaşi categorie, obiecte din epoca medievală, medalii sovietice, monede, icoane etc. Procesul de a le aduna a fost cel care mi-a inspirat pasiunea pentru istorie. Am avut aproximativ 60 de expoziţii în afara hotarelor Republicii Moldova. Nu pot să nu menţionez suportul acordat de conducerea Muzeului de Arhiologie şi Istorie a Moldovei , Serviciului Vamal al RM, Centrul de Cultură şi Istorie Militară, Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei.

 

  • Despre colecţii şi expoziţii

Până la moment am realizat 20 de colecţii, pe care le-am expus ulterior în expoziţii. Câteva colecţii chiar au fost prezentate la primul Festival Medieval din Moldova (28-29 iunie a.c). Icoane vechi, potcoave, unelte de muncă, arme şi drapele medievale au fost expuse spre încântarea vizitatorilor Festivalului. Mai mult decât atât, am prezentat cea mai mare hartă a ţării noastre, făcută toată din monede. La ea au muncit elevii Liceului Academiei de Știinţe, respectiv, studenţii Universităţii AȘM. Au folosit 190 mii de monede, iar harta are suprafaţa de 64 m2. Este cea mai mare hartă din lume, constituită numai din monede.

Am colecţii expuse în Ungaria, Polonia, România. În baza unei expoziţii realizate în Ungaria au fost emise timbre, cărţi poştale şi un plic, aici în Moldova.  A fost prima expoziţie internaţională a Republicii Moldova, dedicată aniversării a 650 de ani de la întemeierea statului moldovenesc. În Polonia am prezentat 15 expoziţii în 15 oraşe.

 

  • Performanţa din Guiness Book

Recordul pe care l-am stabilit, cel de  a avea cea mai mare colecţie de potcoave, a venit de la sine. Republica Moldova fiind o ţară agrară, iar calul este animalul  care execută mai toate muncile câmpului, care participă în lupte au fost premisele datorită cărora am decis să mă ocup de colecţionarea potcoavelor. Apoi, a venit ideea de a ajunge în Cartea Recordurilor. Iniţial am vrut să realizez o statuie din potcoave, dar cei de la Guiness Book au spus că un american a realizat una din 1077 de potcoave, iar noi trebuia să urmăm aceleaşi principii de executare.

După un timp, am decis să trimitem recordul de cea mai numeroasă colecţie din aceste piese.  Acum revin la harta pe care am făcut-o din monede, după realizarea ei, am conturat-o cu  potcoavele din colecţie. Totul se petrecea în mai 2011. Cea mai veche potcoavă este din sec. XIV. Toate potcoavele sunt de pe teritoriul republicii noastre. La această colecţie lucrez de 10 ani şi mereu sunt în căutare de noi piese.

Nu pot să nu-i mulţumesc conducerii AȘM, domnului Gheorghe Duca pentru suportul acordat la realizarea acestui succes!

 

  • Colecţii de viitor

Îmi doresc pe viitor să editez o carte despre colecţiile uniformelor militare, incluzând o descriere a ofiţerului, generalului sau soldatului care le-a purtat. E o muncă dificilă, dar interesantă. Sper să fie un proiect de succes!