Petru Stratulat - am reușit să reducem de două ori mortalitatea copiilor de până la un an

Este fondatorul sistemului perinatologic din Moldova, datorită căruia, în ultimii ani s-a redus cu 50% rata deceselor printre copiii de până la un an

Este unul dintre cei mai cunoscuți neonatologi din Republica Moldova. Pe parcursul anilor de activitate a publicat în jur de 400 de lucrări de specialitate, printre care ghiduri și monografii. A pus în aplicare 12 proiecte internaționale și a pregătit specialiști noi în domeniul neonatologiei. Este fondatorul sistemului perinatologic din Moldova, datorită căruia, în ultimii ani s-a redus cu 50% rata deceselor printre copiii de până la un an. În 2014 a câștigat Premiul Național în domeniul sănătății. Pe lângă asociațiile locale, acesta mai este membru al Asociaţiei de Medicină Perinatală a ţărilor regiunii Europei de Sud-Est și membru al Asociaţiei de Medicină Perinatală Europene.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Petru Stratulat
Data nașterii: 8 decembrie1948
Locul nașterii: s. Ignăței, Rezina
Studii: Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Moldova, Institutul de Pediatrie al Academiei de Ştiinţe Medicale, Moscova, Rusia
Domeniu: știință, medicină - pediatrie/neonatologie

 

  • Am început să practic medicina cu mai mult de 40 de ani în urmă

M-am specializat în neonatologie, pentru că anume la această etapă viața își are începutul, iar copiii, în special cei născuți prematur, sunt cei mai fragili și neajutorați. Datorită serviciului perinatologic, noi îngrijim de copiii născuți cu o greutate mai mică de un kilogram, iar asta nu este atât de ușor, pentru că acești micuți au nevoie de îngrijiri și condiții speciale. Rezultatele însă compensează eforturile.

 

  • Am depus o muncă colosală pe parcursul anilor, dar nu am făcut-o pentru mine, ci pentru întreaga societate

Cheia succesului în acest domeniu este dorința. Având în vedere condițiile grele de la noi din țară, nu ai altfel cum să reușești dacă nu îți place ceea ce faci și dacă nu muncești în fiecare zi cu dăruire de sine. Astfel, am reușit să punem bazele proiectului perinatologic încă în 1998, atunci s-a făcut regionalizarea centrelor, iar în 2001 aceste centre deja funcționau. De atunci și până acum s-a redus în jumătate rata mortalității infantile la noi în țară, acesta fiind și cel mai mare succes.

 

  • Pe parcursul celor patru decenii de activitate am combinat activitatea științifică cu medicina practică

Adevăratul gust al medicinii îl simți doar așa. Am lucrat și continui să lucrez și ca doctor, și ca cercetător științific. Această combinație te ajută să înțelegi medicina mai bine. Am publicat numeroase lucrări științifice, dar mă implic activ și în pregătirea succesorilor mei în domeniul neonatologiei și pediatriei.

 

  • Mi-am început activitatea, ca mulți alții, ca un simplu medic

Am obținut totul treptat, prin multă muncă și răbdare. După universitate am muncit la spitalul raional din Ceadîr-Lunga, apoi la Criuleni, după care am revenit la catedra de Pediatrie a Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, unde am făcut doctoratul. Întotdeauna am tins spre perfecțiune și cred că orice doctor trebuie să aibă această tendință, altfel nu devii specialist bun.