Radu Butuc: Cel mai valoros în steampunk este autenticitatea

Radu Butuc este unul din puținii meșteri hand made în Moldova, care profesionist se ocupă de crafting în stilul steampunk

Datorită lui, despre acest curent au aflat mulți dintre locuitorii țării noastre, iar amatorii acestui curent peste hotare s-au convins că Moldova este țara unde oamenii înțeleg esența acestei arte. Cu toate acestea meșterul se bucură că steampunk-ul nu este un curent mainstream și niciodată nu va deveni astfel. El este sigur că pentru a îndrăgi lucrurile confecționate în acest stil trebuie să fii un om cu o organizare sufletească deosebită.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Radu Butuc
Data nașterii: 11 iunie 1978
Locul nașterii:  s. Rublenița, Soroca
Studii: facultatea transport auto, Universitatea Tehnică din București, România
Domeniu: artă, meșteșugărit, crafting în stil steampunk
Realizări: fotografia cu lucrările sale a câștigat concursul pe site-ul Steampunker.ru și urmează să apară pe coperta unei cărți scrise în stil steampunk și editată în Rusia

 

  • Era steampunk-ului își ia începuturile în Anglia Victoriană

Echipaje, locomotive pe aburi, primele telefoane, dirijabluri - tot acest anturaj, anacronic se înscrie în lucrurile contemporane stilizate. Iar componenta „punk” din steampunk este reliefată prin accentul pe natura umană, cu pasiunile sale schimbătoare, conturate de gama cromatică întunecată. Deoarece steampunkul a fost fondat concomitent de mai mulți creatori, nu există multe reguli care ar cataloga o creație drept apartenentă acestui stil. Și totuși există câteva reguli nescrise: nu poți utiliza plasticul, nu poți imita suprafețe sau folosi vopseaua pentru a schimba culoarea anumitor obiecte. Valoarea de bază a steampunk-ului este autenticitatea. Cu toate că steampunk-ul este foarte popular în toată lumea, în Moldova despre el au auzit puțini. În Europa de Vest au loc convenții anuale dedicate steampunk-ului, la care se adună amatorii acestui curent. În Moldova putem doar visa la asta. Dar, datorită internetului, am făcut cunoștință cu mulți adepți ai steampunk-ului din diferite țări. Doi ani în urmă am mers la convenție în Kiev. Poate anul acesta voi merge în București.

 

  • Steampunk a fost hobby-ul meu

Dar e greu să obții un rezultat lucrând doar seara. Am făcut niște economii și am plecat de la serviciu. Mi-am cumpărat niște instrumente care au sporit calitatea lucrului meu și considerabil au redus timpul de lucru. La început mă ajuta soția mea. Confecționam împreună bijuterii. Dar peste ceva timp m-am reprofilat și acum fac accesorii din piele. Pielea este un material capricios, dacă ai greșit cu locul unde trebuie să faci gaura, nu mai ții în mână un viitor accesoriu, ci o bucată de piele bună să fie aruncată la gunoi. Lucrez după o tehnică veche anglo-americană, care era folosită pentru confecționarea șeilor și hamurilor pentru cai. Folosesc piele importată din Italia, ceea ce face ca accesoriile create de mine să fie atemporale. Ele nu trebuie spălate și nu își pierd culoarea. Mai mult ca atât, cu timpul ele dobândesc patină, care le face și mai frumoase. Pe lângă piele, în steampunk sunt folosite: metalul, lâna, mătasea. Fiecare din aceste materiale are specificul său, ceea ce presupune că un crafter care lucrează în stil steampunk trebuie să știe și metalurgie și croitorie. La momentul de față mă mut dintr-un atelier într-un studio spațios.

 

  • Îmi place să lucrez când nu sunt presat de un dead-line strict

Partea creativă constă din câteva etape: pregătirea primului prototip, identificarea neajunsurilor, corectarea și pregătirea celui de al doilea prototip și așa mai departe, până nu rămân satisfăcut de rezultat. Dar sunt situații când dead-line-ul este strict și trebuie să lucrez fără maculator. Dacă cunosc bine comanditarul nu îmi fac griji, iar dacă este un client nou lucrez ca pe ace. Există un tip de clienți pe care eu îi numesc „arhitecți” – ei știu mai bine ca mine cum ar trebui să-mi fac lucrul, îmi dau sfaturi, des schimbă sarcina tehnică spunând „m-am răzgândit”, refuză să prezinte device-ul pentru care confecționez accesoriul (geanta sau husă). De asemenea mă miră oamenii care cu ușurință achită 1000 de euro pentru un iphone, dar le pare scump să plătească 250 lei pentru o husă din piele, confecționată manual și personalizată. Iată de ce uneori spun că sunt ocupat pentru a refuza comanda.