Rafael Bobeică – nu cânt pentru premii, dar pentru că asta îmi place să fac

Studiază intens muzica de doar doi ani, dar a reuşit să participe la nenumărate concursuri, la care, de fiecare dată, a ocupat locurile de frunte

Are doar 12 ani, însă cea mai mare parte din timpul său îl petrece în sala de muzică, studiind pianul şi făcând canto. Deşi este abia un copil, înţelege că acesta este preţul succesului. Este dispus să-l plătescă, aşa că nici succesul nu s-a lăsat mult aşteptat. Studiază intens muzica de doar doi ani, dar a reuşit să participe la nenumărate concursuri, la care, de fiecare dată, a ocupat locurile de frunte. Nici nu mai ştie numărul premiilor câştigate, dar nu vrea să se oprească aici. Visează să ajungă ca Luciano Pavarotti, cântăreţul de operă pe care îl admiră cel mai mult, iar pentru asta este dispus să renunţe la timpul liber şi să se ocupe nonstop de muzică, după cum mărturiseşte chiar el.

 

  • Dosar

Nume, Prenume:  Rafael Bobeică
Data naşterii: 1 aprilie 2002
Locul naşterii: Lisabona, Portugalia
Studii: Liceul Columna, Şcoala de Muzică „Maria Bieşu”, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice
Domeniu: artă, muzică
Realizări: Participant la concursul Eurovision Junior 2013, Reprezentant al Republicii Moldova la „Slavianski Bazaar”. Primul loc la concursul „Două Inimi Gemene”

 

  • Prima dată am auzit muzică clasică la radio, pe când aveam patru ani

De atunci a început să-mi placă. Ţin minte că am rămas uimit de ce poate face un om cu vocea. Pe urmă am aflat cine era acela care m-a fascinat cu vocea de la radio, era Enrico Caruso. Am început să îl emit, iar lumea m-a observat şi a spus că chiar îmi iese bine. Când am mai crescut un pic am început deja să studiez muzica. În mare parte fac canto, pian, îmi mai place şi sportul, aşa că mă dedic şi acestei pasiuni. Muzica totuşi rămâne pe primul plan.

 

 

  • Muzica este o parte din mine, aşa că nu mă deranjează că pierd timp studiind-o

Pentru mine asta nu este o pierdere de timp. Pot spune că lucrez la viitorul meu de pe acum. Uneori este greu, însă când merg la concursuri şi văd că sunt apreciat pentru ceea ce sunt şi ceea ce fac, îmi dau seama că nu lucrez în zadar şi că trebuie să continui.

 

  • În ultimii doi ani am participat la nenumărate concursuri, printre care Eurovision Junior, Slavianski Bazaar, Stea printre Stele

Mă strădui ca de la fiecare concurs să mă întorc cu un trofeu acasă şi, în mare parte, îmi reuşeşte. Chiar la ultimul concurs la care am participat – „Două Inimi Gemene”, am luat primul loc. Uneori îmi vine greu, dar tot muzica mă ajută să-mi revin. Nu cânt pentru premii, dar pentru că asta îmi place să fac.

 

  • Pe viitor aş vrea să devin cântăreţ de operă

Aş vrea să devin la fel de apreciat ca Pavarotti sau Caruso. Ştiu că va fi greu, dar sunt dispus că lucrez. Pe viitor aş vrea să merg să studiez muzica în străinătate, pentru că în Moldova e mai greu să te afirmi în acest domeniu. Asta pentru că la noi în ţară muzica clasică nu este atât de iubită, precum este în Italia sau Franţa, spre exemplu.