Sandu Coica: eram prea rebel ca să mă conformez cu ce mi se propunea

În premieră pentru Republica Moldova, Sandu este Membru al Organului Consultativ al Forumului European al Tineretului

A început să se implice în domeniul de tineret pe la 16 ani, când a fost implicat în câteva activități civice, i-a plăcut și de atunci Sandu Coica nu s-a mai oprit. Era prea rebel ca să se conformeze cu ce i se propunea. Acum, În premieră pentru Republica Moldova, Sandu este Membru al Organului Consultativ al Forumului European al Tineretului care reprezintă o organizație de coordonare a asociațiilor naționale ale tinerilor din Europa. Împreună, acestea reprezintă interesele a zeci de milioane de tineri pe întregul continent.

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Sandu Coica
Data nașterii: 1 martie 1984
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Masterat în Bănci și Burse de Valori, Universitatea de Stat din Moldova;  Masterat în Management Politic, Institutul „Ovidiu Șincai”, București, România
Domeniu: activism civic
Realizări: Membru al Organului Consultativ al Forumului European al Tineretului

 

  • Politicile de tineret sunt un domeniu care ne afectează pe fiecare la o anumită etapă a vieții

Doar că unii sunt simpli beneficiari, iar alții se implică mai activ, dorind să contribuie la dezvoltarea domeniului. Eu am ales să mă implic. Am acumulat o experiență unică încă din liceu. Indiferent care ar fi fost domeniul meu de activitate de mai departe, experiența respectivă ar fi contat și mi-ar fi ajutat.

 

  • UNESCO Youth Forum este o tradiție deja de ani buni

Majoritatea țărilor lumii, conștientizând valoarea adăugată care poate fi adusă de tineri, își trimit regulat reprezentanții la acest eveniment, care cred că e cel mai important la nivel global, după Adunarea Generală a ONU. Moldova, în special din lipsa unor resurse, nu și-a permis delegarea unui reprezentant. Abia în 2009, beneficiind de suportul colegilor din Consiliul Național al Tineretului din Suedia și după o activitate de lobby intens pe lângă autoritățile noastre, s-a reușit delegarea mea. Am rămas plăcut surprins la cât de rapid s-a mobilizat Ministerul Educației și Ministerul de Externe. A fost cu adevărat un efort comun. Însă ca să reușești să construiești ceva care să dureze e nevoie de consecvență și dedicație. În cazul nostru, după ce mi-a expirat mie mandatul de Președinte al Consiliului Național al Tineretului, din câte cunosc, nu s-a mai reușit delegarea altor reprezentanți la evenimentele care au urmat.

 

  • Organizația Mondială a Scouților, în care activez, practic este cea mai mare mișcare educațională la nivel global

Ea are milioane de tineri membri și cred că succesul care deja durează de aproape un secol se datorează metodei de educație non-formale pe care o aplică. În special acum, când tinerii au tot mai puține posibilități de a experimenta viața în afara mediilor urbane, această organizație vine cu o alternativă apreciabilă de dezvoltare a abilităților. Eu cred că în pofida îmbunătățirilor pe care tehnologiile le aduc în viața noastră, acestea dintr-o altă perspectivă devin și adevărate lagăre de concentrare a entuziasmului și spiritului nostru de explorare. Astfel devine și mai important să ieșim din mediul de confort, să trăim în corturi, să gătim mâncare la rug, să ne savurăm gândurile și comunicarea fără graba cotidiană, fără viteza chat-urilor și rețelelor sociale. Organizația Scouților oferă posibilitatea de educație și dezvoltare în mediu non-formal.

 

  • Aud de la mulți cunoscuți cam aceleași fraze când abordează ideea posibilităților de dezvoltare la noi în țară

„Există oportunități și aici, dar acolo e mai ușor și fiecare se descurcă. Doar cei puternici rămân și se realizează aici. Acolo nimeni nu ne-așteaptă. Dacă plecăm și noi, cine va mai rămâne aici să continue a face ceva pentru țara noastră”. Personal aș face abstracție de la asemenea clișee, care de multe ori reprezintă doar muniție pentru discursuri frumoase. Pot să zic că am un serviciu care-mi place, oamenii dragi îmi sunt alături, timpul și energia îmi permit să mă implic voluntar în activități sociale la nivel local și internațional. Cred că atunci când ești personal satisfăcut de performanțele tale, iar paralel reușești să contribui la progresul societății și să contribui voluntar la inițiative sociale – poți să te simți cu adevărat un om mai bun.

 

Video