Ceasurile și detaliile lui Serghei Caraștefan

„De mic copil îmi plăcea să lucrez în lemn și mecanica" - spune Serghei Caraștefan, meșter ceasornicar

Anume din acest motiv mecanismul pentru ceasurile de perete confecționate de el sunt din lemn. Ideea i-a venit meșterului absolut întâmplător: trebuia foarte rapid să confecționeze un detaliu, și nu avea la îndemână altceva decât o bucată de placaj de lemn. S-a adeverit că acest detaliu lucrează bine. Astfel a apărut ideea mecanismelor din lemn pentru ceasuri.

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Serghei Caraștefan
Data nașterii: 27 iulie 1972
Locul nașterii: Chișinău
Domeniu: artă
Realizări: creatorul ceasurilor de perete care lucrează pe mecanisme create din detalii de lemn

 

  • La început nu îmi reușea pentru că lemnul este viu

Chiar și un detaliu ideal tăiat rotund se usucă, apoi acumulează apă și forma acesteia se schimbă în permanență. M-am consultat cu specialiști, 80% din ei mi-au spus că nu-mi va reuși, pentru că lemnul este imprevizibil.

 

  • Mecanismul ceasului este simplu și nu are în sine vreun secret, el a fost inventat foarte demult

Designul, de asemenea, este foarte tradițional, l-am dezvoltat singur, reieșind din principii minimaliste -  cu cât mai simplu, cu atât mai atractiv. Cea mai importantă rămâne a fi materia primă din care este confecționat mecanismul, pentru că acesta este la vedere și nu este ascuns în cutia ceasului.

  • Mecanismul ceasurilor mecanice amintește despre ceasurile demult uitate ale buneilor noștri

El este construit în baza sistemului de greutăți și din el sunt suspendate pendule. Greutățile suspendate sunt aruncate peste detalii și o dată pe zi aceste ceasuri trebuie pornite cu cheia. Cu ceasurile electronice este mai simplu. Mecanismul pendulului lucrează în baza bateriilor și nu se uzează atât de mult, iar încărcătura acumulatorului ține 2 luni.

 

  • La una din expoziții niște italieni au manifestat interes pentru ceasurile mele

Înainte de a se apropia ei se sfătuiau la o parte și calculau ceva. După aceasta mi-au propus să cumpere 6 ceasuri: „În Europa - au spus ei - astfel de ceasuri se vând la preț de 2000 euro și mai scump". Dar e treaba lor cu cât să le vândă. Prețul la care le vând eu este de 500 euro.

  • Ceasurile de perete cu mecanism din lemn nu sunt unica mea invenție

Ceasurile pentru cămin, care sunt mai mici ca cele de perete, au trezit interesul unei companii care comercializează șeminee. Deja am confecționat 5 tipuri diferite de ceasuri pentru cămin. Mă gândesc acum să confecționez un ceas cu un singur mecanism și ace, totul va fi suspendat pe pârghii metalice foarte subțiri, practic invizibile. Am primit o comandă de la designerii interiorului unui restaurant să le confecționez un ceas de acest tip cu dimensiunea 2x3 metri.