Serghei Kuzimin confecționează brelocuri japoneze în stilul netsuke

Serghei deja de mai mulți ani confecționează sculpturi în stilul netsuke (stil japonez de tăiere în lemn și fildeș)

Își iubește lucrul și probabil anume din acest motiv lucrările sale întotdeauna sunt solicitate. Printre cumpărătorii lui sunt oameni cu venituri mari: amatorii și colecționarii de sculpturi în miniatură, precum și amatorii de a face cadouri exotice hand-made.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Serghei Kuzimin
Data nașterii: 2 octombrie 1968
Locul nașterii: o. Kotovsk, Ucraina
Studii: medii
Domeniu: artă, sculptură în miniatură
Realizări: brelocurile sale sunt solicitate în întreaga lume

 

  • Nu am diplomă de studii superioare, dar mi-am găsit scopul în viață și sunt mulțumit

Netsuke sunt niște brelocuri confecționate sub diferite forme, pe care japonezii le purtau drept contragreutate cheilor sau portmoneului, care erau agățate de centura kimono-ului. Când eram în liceu, am privit un film sovietic. Unul dintre eroii filmului colecționa astfel de brelocuri și era pasionat de sculptura în miniatură. Dar, absolvind școala, eu am lăsat la o parte hobby-ul meu, alegând un loc de muncă plictisitor, dar cu un salariu stabil. După 10 ani am înțeles că nu-mi ajunge aer pentru că zi de zi fac ceea ce nu îmi aduce bucurie. Atunci m-am reîntors la hobby-ul meu. Figurile scobite în stil netsuke sunt izvorul meu de inspirație și demonstrația faptului că este posibil să ai un lucru care să îți aducă și plăcere.

 

  • Principalul material cu care lucrez sunt colții de mamut

Uneori netsuke sunt confecționate din fildeș, dar din cauza majorării numărului cazurilor de braconaj, în multe țări este interzisă utilizarea lui. Fildeșul este o materie primă rară. În Moldova resursele de fildeș sunt deja exploatate, de aceea comand acest material din Siberia, cu toate că mă costă scump. Alternativele pentru fildeș sunt lemnul și cimișirul. Netsuke este un stil japonez de scobire în lemn. Caracteristic pentru el este ilustrarea imaginilor istorice. Probabil din acest motiv acest stil nu este popular printre meșterii moldoveni, dar este atrăgător pentru cumpărători, care îl percep drept exotic. Uneori fug și eu de la tradiție și confecționez ceva cu tematică actuală. Ultima lucrare de acest gen a devenit caricatura lui Putin și Obama. Pentru a deveni meșter netsuke trebuie să ai cunoștințe în desen, de aceea mi-au fost de folos cunoștințele pe care le-am acumulat la orele extracuriculare în timpul școlii.

 

  • Nu am manageri pe vânzări și pagină pe Facebook

Niciodată nu mi-am pus întrebarea cum să comercializez lucrările mele. Când te ocupi de ceea ce îți place, energia pozitivă este orientată spre succes. Apar oameni interesați în lucrările tale, care îți propun în schimbul lucrărilor tale bani, tot ei aduc următorii cumpărători. Astfel se formează un circuit, izvorul căruia este dragostea meșterului pentru ceea ce face. Printre amatorii lucrărilor mele sunt colecționari din diferite țări ale lumii și antreprenorii din Moldova. De obicei, ei cumpără brelocurile mele drept cadou, pentru că ei văd în ele un suvenir original. Nu pot să spun că am un venit stabil. În mediu am salariul unui taximetrist sau al unui lucrător de șantier. Dar lipsa unor bani mari se compensează cu plăcerea pe care o primesc de la procesul de creație. Cei apropiați mă acceptă așa cum sunt, cu toate nuielele care rămân pe masa de lucru după următoarea oră de activitate intensivă (zâmbește).