„Ochiul de Aur” al producătorului de film - Sergiu Ciorescu

Cel mai tânăr membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova, regizorul Sergiu Ciorescu, a reușit să aducă acasă trofeul „Golden Eye” de la festivalul din Georgia

Cinematografia din Republica Moldova reînvie nu doar cu entuziasm, dar, de data aceasta, și cu noi succese. Cel mai tânăr membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova, regizorul Sergiu Ciorescu, a reușit să aducă acasă trofeul „Golden Eye” de la festivalul din Georgia, unde a concurat alături de reprezentanții a 39 de țări. Producția realizată de tânărul regizor - „Zi de târg” - a câștigat în categoria Best Student Work și este una dintre cele mai prestigioase distincții cucerite de cinematografia din țara noastră.

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Sergiu Ciorescu
Data nașterii: 28 septembrie 1985
Locul nașterii: Drochia
Studii: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, facultatea Multimedia
Domeniu: cultură, artă, cinematografie
Realizări: Premiul mare în categoria Best Student Work, la festivalul „Golden Eye” din Georgia

 

  • Acest premiu vine ca o notă la finalul celor 5 ani și jumătate de studii în cadrul Academiei de Arte, facultatea Multimedia

El confirmă de fapt și 10-le pe linie obținut la examenele de absolvire. Îmi vine ca o recunoaștere și, în primul rând, o încurajare că ceea ce fac în ultimii ani are o anumită valoare. Sutele de filme privite și analizate, zecile de cărți de specialitate citite, nenumăratele fotografii realizate în ultimul timp chiar cu telefonul mobil, au avut scopul de a-mi dezvolta spiritul de observație, de a antrena ochiul și de a transmite vizual o poveste, ca într-un final experiența acumulată până în acest moment să-mi fie apreciată cu trofeul „Ochiul de Aur”.

 

  • Simțeam nevoia să mă manifest ca operator de imagine, iar cineva din prieteni mi-a sugerat să încerc să concurez la Festivalul „Golden Eye”

Pe lângă alte participări la diverse festivaluri de film, adunând diverse premii, fie pentru  debut, pentru regie, pentru scenarii ș.a.m.d. și  încercându-mi forțele direct cu cei mai buni operatori și directori de imagine din lume. Am aplicat la acest festival fără prea mare încredere, fiind totodată selectate filme din 39 de țări. După ceva timp, am fost telefonat și anunțat că filmul meu - „Zi de târg” - este nominalizat la categoria Best Student Work.

 

  • Este lucrarea mea de master realizată anul trecut

Când a trebuit să-mi aleg tema, eu mi-am ales luminile extreme – o temă destul de complicată. Urma să filmăm la lumina unui chibrit, la lumina unui telefon mobil, ceea ce nu este deloc ușor. Eu m-am încăpățânat să filmez această poveste doar noaptea.

 

  • Actorii sunt părinții mei, iar filmul este filmat în orașul meu natal – Drochia

La început nu au fost de acord, motivând că nu au talent, însă i-am convins că filmul va fi arătat doar în cadrul Academiei, într-un cerc restrâns. Ulterior filmul a reușit să iasă mult mai departe. Le povesteam părinților și nu le venea a crede că au apărut la televiziunea națională din Georgia, în direct, prin intermediul acestui festival.

Continuăm să mergem la festivaluri de film suntem acceptați și sperăm să adunăm noi și noi trofee.