Sergiu Mîrzenco, despre sportul care i-a schimbat viaţa

Modul în care şi-a început antrenamentele părea din start o aventură, care pe parcurs a evoluat într-un sens al vieţii

Uneori se întâmplă ca unii oameni să aibă o putere interioară invincibilă sau un atare fizic. Sergiu Mîrzenco însă este persoana care combină cele două puteri, fiind tare la trup şi la suflet, reuşeşte să ţină piept tuturor greutăţilor la modul cel mai practic. Este campion naţional la powerlifting şi Strongman şi este mândru că are ocazia să-şi reprezinte ţara la tot felul de competiţii naţionale şi internaţionale. Modul în care şi-a început antrenamentele părea din start o aventură, care pe parcurs a evoluat într-un sens al vieţii.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Mîrzenco Sergiu
Data naşterii: 23 noiembrie 1983
Locul nașterii: Chişinău
Studii: Universitatea Tehnică a Moldovei, specialitatea Tehnologii Informaţionale, studii superioare incomplete, maestru în sport (Powerlifting)
Domeniu de activitate: sport

 

  • Punctul de pornire în ceea ce priveşte ridicarea greutăţilor, şi de a face din asta pe viitor o profesie de suflet, a început de la o invitaţie a unui prieten

Propunerea era de a da startul antrenamentelor într-o sală de forţă din liceul „Gh. Asachi” în calitate de partener de sală. S-a întâmplat în anul 2002. Aveam 18 ani şi 70 de kilograme, la o înălţime de 1,98 m. Fiecare antrenament îl făceam tehnic şi de curând am început să văd rezultate şi să aud cuvinte de laudă din partea celor din jur. Am început să studiez literatură de specialitate, mi-am creat propriul regim de antrenament, odihnă şi nutriţie. Făceam eforturi fizice grele fără să ştiu că ele fac parte dintr-un sport numit powerlifting, la baza căruia stau trei exerciţii de forţă – genoflexiuni, împins şi îndreptări. Astfel, după multă muncă a urmat şi participarea mea la prima competiţie, şi anume la Universiada de Powerlifting, unde am obţinut prima mea medalie de aur. În acea vreme urmăream şi cel mai spectaculos sport de forţă Strongman, la care am avut ocazia să debutez în 2008 în oraşul Bender şi să obţin locul de frunte. Această performanţă m-a inspirat să caut competiţii internaţionale, debutând în 2010, în Ungaria. În 2009 am devenit campion european la powerlifting, iar în 2010 – campion mondial la proba îndreptări.

 

  • Antrenamentele au devenit o rutină

Exact aşa cum cineva merge să lucreze la o uzină, face cursuri de recalificare, la fel e şi la mine, merg la muncă, unde nu există scuze pentru că este necesar în permanenţă să lucrezi asupra fizicului şi a psihicului. Examenul urmează a fi competiţiile, ele arată la ce nivel am ajuns, plus ele mai sunt şi un soi de remunerare pentru munca depusă, aşa că nu poate fi vorba de minciuni. Ori eşti bun ori înţelegi că ai mult de muncit. La capitolul alimentaţie, pot spune că anume ea este baza regimului. În medie 75 procente din tot efortul depus e materialul de construcţie şi cu cât e mai mare cu atât şi material trebuie să fie mai mult, plus trebuie să fie de o calitate superioară.

Titlurile de campion naţional la powerlifting şi Strongman, campion european şi mondial la powerlifting, performanţele obţinute la concursurile internaţionale de strongman, recent locul 1 la un turneu de strongman cu 3 ţări participante, mă fac să mă simt altfel. Fiecare tinde să fie primul într-un anumit gen de activitate, plus asta îmi permite să reprezint atât poporul din care fac parte, cât şi ţara mea. Din ceea ce fac scot maxim posibil şi merg înainte, pentru a cuceri noi culmi.

 

  • În copilărie te fascinează tot

Un poliţist neînfricat, un pompier, cosmonaut, medic, însă în adolescenţă deja faci ceva ce îţi place şi dacă vezi că îţi iese bine, te ţii de asta şi intri adânc în acest domeniu. Exact aşa a fost şi cu mine, am văzut că pot practica acest sport fără să îmi provoace careva disconfort, de asta am ales acest gen de activitate.

 

  • Scopul final este de a ajunge pe Olimpul acestui sport, voi face tot posibilul să fim văzuţi de întreaga lume

Îmi iubesc ţara, indiferent de ceea ce se petrece, aici am toată susţinerea şi critica, din partea celor apropiaţi. Nu pot pleca de acasă, eu stau la baza sportului numit Strongman la noi şi nu aş vrea să las ceea ce a început „să răsară”. Îmi doresc din tot dinadinsul ca numele ţării mele să ocupe un loc de frunte, alături de celelalte state în care acest sport este valorificat. Vreau să-i uimim pe toţi cu performanţele noastre. Până la urmă, sunt de părerea că noi facem ţara, şi dacă apare posibilitatea de a rămâne şi de a schimba mersul lucrurilor, trebuie să o facem şi să ne păstrăm valorile căpătate de-a lungul istoriei.