Sergiu Țurcanu despre mirodenii la vazon

Sergiu Țurcanu ne-a mărturisit că ideea a apărut de la sine, din plăcerea de a folosi diverse mirodenii în timp ce gătește ceva

EcoVazon este o companie fondată în primăvara anului 2012, specializată în comerţul cu plante aromate şi mirodenii la ghiveci. Tot aici veţi putea alege ghiveciuri pentru plante, seminţe de plante aromate şi unele condimente şi mirodenii uscate. Toate plantele vii propuse sunt organice, crescute în Moldova în sere specializate fără careva suplimente. Sergiu Țurcanu, fondatorul acestei afaceri la ghiveci, ne-a mărturisit că ideea a apărut de la sine, din plăcerea de a folosi diverse mirodenii în timp ce gătește ceva.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Sergiu Țurcanu
Data nașterii: 6 august 1978
Locul nașterii: Chişinău
Studii: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Chişinău; Academia de Studii Economice, Bucureşti; Istanbul Universitisi
Domeniu: antreprenoriat
Realizări: fondator EcoVazon şi BioDirect
Site: www.ecovazon.md

 

  • Ideea să mă ocup cu creșterea mirodeniilor a venit de la sine

Îmi place să folosesc diverse mirodenii atunci când gătesc şi pentru a le avea mereu la îndemână şi proaspete am plantat câteva la ghiveci. Apoi am zis că ar fi o idee bună să fac o afacere din asta. E de fapt o pasiune transformată în afacere.

 

  • Avem peste 20 de plante aromatice pe care le cultivăm

Patru varietăţi de busuioc, oregano, rozmarin, salvie, maghiran, mentă, melisă, ceapă şi usturoi de tuns, cimbrişor, levănţică, ruta. Avem şi plante cu fructe, cum ar fi căpşuna remontantă ce rodeşte şi iarna, ardeiul iute sau roşiile cherry de ghiveci. Plus, unele plante sezoniere, cum e rucola, spanac, creson, pătrunjel, coriandru, ţelină, leuştean, cimbru, diverse salate, grâu verde. Mereu încercăm ceva nou şi în curând vom avea varietăţi noi precum hasmaţuchi, stevie şi mătăciune. Pe lângă plante avem tot ce este necesar pentru creşterea acestora: ghivece, substrat, seminţe, îngrăşăminte ecologice.

 

  • Clienții au reacționat foarte pozitiv

Dacă puteţi avea grijă de plantele ordinare de cameră veţi reuşi să cultivaţi şi mirodenii la ghiveci. Important e să aveţi dorinţă, lumină şi căldură. Şi e chiar avantajos să o faceţi. Aceste plante pe lângă decor adaugă aromă casei şi gust bucatelor.

 

  • Sunt încă multe de realizat

Pe lângă sortimentul de plante aromatice în continuă lărgire, avem deja o ofertă bogată de seminţe şi bulbi de flori şi intenţionăm să creştem şi în această direcţie. Pe viitor ne dorim să venim şi cu soluţii gata pentru casă, instalarea de lumini de creştere, green-wall-uri, servicii de transplantare plante, consultanţă în domeniu. Poate finalizăm cu crearea unui garden center propriu-zis unde se vor găsi de toate.

 

  • Ne-am pus scopul să aducem plante din India, le avem deja

Era vorba de fapt de mirodenii uscate din India, crescute ecologic. Cele pe care nu le putem creşte acasă pe pervaz, dar care sunt necesare în bucătărie: floare de nucşoară, curcuma întreagă, cardamom, beţişoare de vanilie, etc. Toate acestea se vor găsi într-un alt proiect de livrări de produse crescute organic – BioDirect, ce se doreşte a fi o platformă de intermediere între producătorii eco şi consumatori.