Sorin Creciun - pianistul din Republica Moldova care cântă pe scenele internaționale

Presa de peste Prut îl numește „tânărul pianist român”, germanii îl consideră artist european, noi însă preferăm să amintim că acest talent este „made” în Moldova

Dacă îl întrebi unde s-a născut talentul și dragostea pentru pian, răspunde simplu - în Moldova. A urmat o școală de profil la Chișinău, apoi la București și, într-un final, la Berlin. Presa de peste Prut îl numește „tânărul pianist român”, germanii îl consideră artist european, noi însă preferăm să amintim că acest talent este „made” în Moldova.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Sorin Creciun
Data nașterii: 4 aprilie 1980
Locul nașterii: Slobozia Mare, Cahul
Studii: Conservatorul de stat din Berlin „Hanns Eisler”, Universitatea de Muzică București
Domeniu: artă

 

  • În primul rând, ca în orice alt domeniu, trebuie să fii bine dotat cu această simplă calitate  - Talent” - care este și el la rândul lui doar un punct de plecare

Munca de calitate îl face pe om. Nu vreau să redescopăr roata, dar știm cu toții că strictul necesar este simplu: să-ți placă ceea ce faci!

 

  • Dacă e să vorbim despre cele mai grele momente…

Luarea deciziei corecte la momentul oportun sau însușirea celui mai greu concert pentru pian – aici avem de-a face cu o mulțime de factori: însușirea și șlefuirea unei materii similare unui diamant.

 

  • Să fii pianist în Germania este foarte frumos

Sunt un pianist de concert și am colindat cu muzica mea din Japonia și Coreea de Sud până în SUA. Am un plan încărcat pentru viața aceasta, dar vine vorba: If you want to make God laugh, tell him about your plans.

  • Revin acasă în funcție de timp

De obicei încerc să mai contribui profesional în Chișinău cu un concert pentru publicul adorabil chișinăuian. Ultima data am participat în cadrul unui concert de binefacere și aproximativ 34 mii de lei au fost donați unei grădinițe de copii din capitală. Este o sumă simbolică, dar plăcerea este mai mult spirituală.

 

  • Chiar dacă ești deștept – totuși fără multă muncă nu obții nimic

Cât despre noroc - nu știu, doar dacă ești superstițios.

 

  • Peste 10 ani mă văd cu un bagaj de cunoștințe mult mai complex și experiență extraordinară

Pe lângă multe alte lucruri importante în viața asta, vreau să apuc să vorbesc japoneza, chineza, coreeana, italiana și portugheza.