Tatiana Darie – jurnalista cu accent moldovenesc la televiziunile americane

E singura moldoveancă care a activat în redacția rețelei de televiziuni americane – NBC - prezentând un segment al buletinului de dimineață

Este blonda despre care s-a scris și cu siguranță se va scrie, fiindcă cariera ei în jurnalism pe continentul american abia începe. Tatiana Darie face jurnalism la o facultate din Missouri, Columbia și colaborează cu mai multe instituții media din regiune, fiindcă e convinsă că e nevoie de multă muncă pentru a reuși.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Darie Tatiana
Data nașterii: 5 iulie 1990
Locul nașterii: Chișinău
Studii: University of Westminster, Londra, specialitatea jurnalism; Missouri School of Journalism, Columbia, Missouri, masterat
Domeniu: jurnalism
Realizări: activează în redacția americană KOMU 8 News, post afiliat NBC

 

  • Cred că un jurnalist trebuie să fie în primul rând un jurnalist bun, publicația contează mai puțin la început

M-am întors în televiziune la postul afiliat local al trustului NBC, pe nume KOMU 8 TV (Columbia, Missouri). Fac știri locale și ocazional prezint și anumite segmente ale buletinelor de știri. Majoritatea jurnaliștilor în America sunt pregătiți să activeze pe toate platformele – ziar, online, radio, TV. Dacă vrei să ți se acorde timp pe sticlă trebuie să demonstrezi că ești un reporter bun în primul rând și să câștigi încrederea colegilor din redacție și a celor din comunitatea în care locuiești.

 

  • Recent am realizat un reportaj care mi-a rămas încă aproape de suflet

Un interviu cu doi jurnaliști ucraineni din Donetsk, centrul conflictului armat din Ucraina. Cuplul, ambii în vârsta de 50 de ani, au ajuns în State după ce au părăsit Donetsk câteva luni în urmă din cauza pericolelor, nu doar armate, dar și legate de munca lor profesionistă. Cel mai mult m-a impresionat pasiunea cu care acești oameni vorbeau despre munca lor. Și chiar dacă nu mai au un loc la care să se întoarcă, ei continuă să activeze de la distanță și nu vor să facă nimic altceva decât jurnalism.

 

  • Locuiesc într-un orășel mic și desigur că oamenii observă atunci când cineva cu accent e la TV

Reacțiile sunt diferite – unora le place mult, alții sunt mai restrânși, nu știu cum să se comporte pentru că nu știu cum eu voi reacționa și sunt foarte atenți. În rest de obicei colegii de lucru și jurnaliștii în general au mare respect unul față de altul, pentru că toți suntem din diferite colțuri ale lumii, avem istorii interesante și experiențe bogate, astfel încercăm să învățăm unul de la altul.

Am decis să mă mut în Statele Unite doar pentru că aici am de la cine să învăț, începând de la colegii mei până la oameni mai cunoscuți, precum Fareed Zakaria și alții. Aici jurnaliștii sunt pasionați de munca lor, de arta de a face jurnalism și asta pe mine mă inspiră în fiecare zi.

 

  • Sunt foarte energică, curioasă și flămândă după cunoștințe noi, iar jurnalismul este profesia care mi se potrivește

Îmi place să dau întrebări, să cunosc oameni noi, să spun poveștile celor care nu li se dă cuvântul și să lupt pentru a scoate la suprafață informația corectă.

 

  • Cea mai mare provocare pentru mine este să fiu departe de casă

Nu este foarte ușor să-ți lași persoanele apropiate în urmă și să pleci în lumea mare. În rest, pentru mine și fiecare zi este o provocare – să învăț mai mult, să descopăr ceva despre ce nu se vorbește, să cresc pe plan profesionist. Asta mă motivează să muncesc și mai mult.

 

  • Eu cred că toți oamenii sunt egal de talentați, diferența dintre noi este cât de mult vrea fiecare să muncească, la ce suntem gata să renunțăm și cât efort depunem

Ca să muncești mult trebuie să fii dornic, trebuie să te hrănești cu un vis, motivare oarecare, de altfel viața zi de zi devine un coșmar. Urmează-ți visul, însă nu visa cu ochii deschiși.

 

  • Destinul nostru ne aparține

Dacă cineva nu este fericit cu viața sau jobul pe care îl are, ar trebui să lupte pentru a-l schimba. Munca grea este apreciată într-un final.