Traian Chivriga: „Vintage” – аrtă de închiriat

Traian Chivriga, fondatorul platformei „Vintage” își propune să scoată din umbră pictura moldovenească, găsindu-i un alt loc decât subsolurile prăfuite

Acum și oficiul dvs. poate deveni o galerie de artă, în care vor fi expuse lucrările celor mai talentați pictori contemporani. Traian Chivriga, fondatorul platformei „Vintage” își propune să scoată din umbră pictura moldovenească, găsindu-i un alt loc decât subsolurile prăfuite. La un preț destul de avantajos, orice persoană juridică poate să își decoreze oficiul sau coridoarele companiei cu opere veritabile.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Chivraga Traian
Data nașterii: 19 decembrie1990
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Jacobs University, Bremen
Domeniu: antreprenoriat, cultură

 

 

  • „Vintage” este o platformă care vine să propună companiilor autohtone ideea de a-și decora interiorul cu opere de artă realizate de artiștii din Republica Moldova

Astfel, fiecare antreprenor poate arenda anumite lucrări de artă pentru decorarea interiorului. Chiar dacă acest serviciu nu îi va aduce companiei mai multe vânzări sau succes pe piață, în schimb va permite crearea unui mediu favorabil în cadrul colectivului acestuia. Până la urmă, cine din lucrători nu și-ar dori să-și decoreze locul de muncă cu o operă de artă?

 

  • Ideea nu a apărut spontan, trebuie să recunosc că am fost influențat de mai multe circumstanțe

Mama mea este pasionată de goblenuri și într-un moment a venit cu întrebarea pe care website le poate expune și cum să le vândă? Iar pe timpul când studiam la universitatea Jacobs, nu știam cum să-i atrag atenția unei tinere pasionată de pictură. Până la urmă, am plecat și am cumpărat trei lucrări pentru o sumă de 150 EUR. Două dintre ele au fost date în locațiune prietenilor mei contra plată, iar o lucrare am adus-o cu mine în Chişinău. Ultima picătură a survenit când un prieten german m-a întrebat ce avem noi moldovenii demn de a fi arătat străinilor, şi după ce mi-au trecut prin cap vinurile, fructele, conservele, mi-am dat seama că arta poate fi acel punct forte al culturii şi al producţiei noastre naționale.

 

  • Cu părere de rău nu toți artiștii noștri dispun de posibilitatea de a-și expune lucrările, iar dacă reușesc să o facă, e pentru o perioadă foarte scurtă

Eu și colegii mei venim cu dorința de a stabili relații de colaborare cu toți artiștii ce activează în Republica Moldova, de a dezvolta platforma noastră și de ce nu, să ne facem cunoscuți și peste hotare. Vreau ca „Vintage” să prezinte interes și pentru oamenii străini. Dacă vine un turist în Moldova și întreabă de partea culturală a țării noastre, o să avem ce să îi arătăm – un catalog întreg de opere de artă create aici, acasă.

 

  • La moment lucrăm cu cca 50 de artiști plastici, dar avem drept scop să începem colaborarea și cu cei din alte domenii

Trebuie să recunosc faptul că unor pictori le este teamă să ne încredințeze picturile lor. Unii din ei au fost cândva trași pe sfoară de către escroci, care au promis să le vândă picturile, iar în schimb au dispărut cu acestea. Păcat că au fost nevoiți să treacă prin astfel de experiențe. Până la urmă arta ne unește, și mă bucur că avem parte de clienți receptivi care ne susțin încă de la momentul lansării. Pe viitor sperăm să putem să îi bucurăm cu un catalog de lucrări mult mai vast. Lucru la care muncim în prezent.