Traian Ropot: Manufactura cajoanelor, asemănător muzicii, este pentru mine o metodă de detașare

Traian Ropot, „originar” basist, de mai bine de jumătate de an de zile confecționează cajonuri atât pentru piața locală, cât și pentru clienții de peste hotare

Nu trebuie să vă simțiți cumva incomod dacă nu cunoașteți ce înseamnă un cajon. Este un instrument relativ nou pe piața muzicii din țară, dar a cărui popularitate crește o dată cu încercarea chitariștilor de a diversifica sunetul. Traian Ropot, „originar” basist, de mai bine de jumătate de an de zile confecționează cajonuri atât pentru piața locală, cât și pentru clienții de peste hotare.

 

  • Dosar

Nume Prenume: Traian Ropot
Data: 30 mai 1990
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (specialitatea activitate editorială)
Domeniu: artă
Performanță: unicul meșter din Moldova care confecționează cajonuri (instrument muzical)

 

  • În calitate de  basist, mereu am acordat o atenție deosebită percuției care, împreună cu basul, creează un yen - yang muzical

Odată cu apariția unei ocazii de sesiune acustică, am hotărât să-i fac o surpriză toboșarului, confecționând un cajon. Aveam nițel experiență în ceea ce privește lucrul cu lemnul (orele de educație tehnologică din timpul gimnaziului totuși prind bine), sunetul dorit deja îl aveam în minte bine definit și îmi rămânea doar să fac rost de lemn ce să fie potrivit atât estetic cât și la capitolul proprietăți acustice. În rest, a trebuit doar să deprind mânuirea unor instrumente necunoscute de mine care îmi ușurează radical lucrul. Deși sunt mulțumit de rezultatele la anumite capitole, mereu simt necesitatea de îmbunătățire a cajonului. Meșter bun devii doar după numeroase lucrări, fie acestea reușite sau mai puțin.

 

  • Datorită simbiozei muzicale dintre bass și percuție, din start am știut ce vreau de la un cajon

Îi cunosc anatomia și energia, dar în ceea ce privește partea practică, sunt începător cu spațiu de extindere. Cajonul „bate” orice plictiseală.

 

  • Deși e straniu, majoritatea clienților sunt chitariști dornici de a încerca ceva nou

Percuționiști avem puțini în Moldova, iar toboșarii se aventurează încercând cajonul doar când e vorba de o sesiune acustică. Scopul meu din start a fost crearea unor cajoane cu sunet scump, dar totuși vândute la preț mic față de producătorii internaționali. Totuși prețul variază în funcție de dorințele cumpărătorului asupra instrumentului pe care, de regulă, îl fac la comandă.

           

  • Timpul de execuție al cajonurilor

O zi – două dacă e cald și eu dispun de mult timp liber, ceea ce se întâmplă rar din păcate. În mod normal, durează în jur de o săptămână – pe lângă lucrul manual mult timp îl ia și uscarea cleiului utilizat.

 

  • Deocamdată confecționarea cajoanelor e mai mult un hobby care îmi aduce plăcere, dar și acoperă cheltuielile

Aduce chiar și un pic de venit pe care îl cheltui tot procurând ustensile pentru confecționarea cajoanelor. Satisfacția mea constă în răspândirea acestui instrument, care este foarte slab evaluat la noi, dar e și plăcut să-mi revăd cajoanele  pe la concerte acustice.

Până nu demult, aveam un cajon „al casei”,  dar fiindcă a fost dorit mult de un prieten am hotărât să îl înlocuiesc cu un model nou, pe care de ceva timp îl aveam la nivel de concept.

Manufactura cajoanelor, asemănător muzicii, este pentru mine o metodă de detașare de la banalitățile care ne frământă zilnic. Astfel, mereu voi continua această activitate, indiferent dacă aceasta se va transforma într-o afacere sau va rămâne la nivel de hobby.