O lecție de dicție cu Vera Nastasiu

Lecția pe care încearcă să o transmită tuturor este faptul că marile realizări nu vin prin putere, ci prin perseverență

De 2 ani a „copt” ideea unei afaceri proprii, a analizat toate elementele, ca pe 30 septembrie să lanseze „produsul”. Este vorba despre jurnalista Vera Nastasiu care, mereu optimistă și cu zâmbetul pe buze, le povestește participanților cursurilor sale despre  un caricaturist care caricaturizează caricaturi caricaturistice. Lecția pe care încearcă să o transmită tuturor este faptul că marile realizări nu vin prin putere, ci prin perseverență.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Vera Nastasiu
Data nașterii: 26 septembrie 1986
Locul nașterii: Nisporeni
Studii: Facultatea de Filologie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”
Domeniu: cultură, antreprenoriat
Realizări: activează în calitate de jurnalistă, este trainer în comunicare pentru organizații naționale, dar și antrenor de dicție la propriul proiect www.dictie.md

 

  • „Am copt” ideea cam 2 ani, înainte să lansez „produsul”

A fost o pornire strict profesională. Sunt jurnalist la „Noroc Media” de 8 ani. Moderez un talk-show politic live și asta a cerut o dicție corectă, altfel spus o vorbire clară, expresivă și persuasivă. Au urmat apoi multe drumuri Chișinău-București pentru instruiri alături de personalități renumite din televiziunile românești. După care au urmat schițe, planuri care au rămas în sertar luni bune, pentru că conceptul a fost gândit cu migală de echipă de profesioniști ai unei companii de publicitate. Fiecare element a fost gândit de către mine, analizat și întors pe toate fețele. După aranjările tehnice, am lansat la 30 septembrie 2013 – „Dicție cu Vera Nastasiu”.

 

  • N-am încă o explicație pentru energia debordantă și optimismul (pentru unii enervant) care mă caracterizează

Aici cred că trebuie întrebată mama, pentru că ei i se datorează caracterul și prestația mea. Sunt motivată zilnic de oamenii frumoși care mă înconjoară sau care aleg să urmeze un curs de dicție și public speaking alături de mine. Faptul că își doresc să progreseze în drumul lor împreună cu mine este o responsabilitate asumată. Eu așa știu să-i inspir pe cei care vor să facă schimbarea în ceea ce privește articularea și revenirea la limba română autentică: cu multă energie.

 

  • Îmi plac exercițiile de dicție care cer efort, concentrare, atenție, nerv

Cred că știu sute de exerciții de dicție. Vă invit să încercăm unul dintre ele împreună. Deși nu cred că acesta este cel mai greu: „Parascavedecatriofobia e mai rea decât hipopotomonstrosecvipedaliofobia, dar mai ușoară decât venustrofobia, ablutofobia sau chiar logizomecanofobia”.

 

  • Începuturile nu au fost ușoare

Au existat temeri, mii de euro investiți, dar siguranța și încrederea că ceea ce ofer este inovativ pentru Moldova, livrat profesionist, m-au făcut să gândesc în liniște și alte produse care au urmat după lansarea www.dictie.md. E vorba de www.dictieonline.md, lecții video de dicție pe canalul oficial de youtube - Vera Nastasiu - în care participanții la curs devin modele pentru ceilalți cursanți, campania socială „Dicție cu Suflet”, în care instruiesc gratuit la cursurile mele persoane cu dezabilități, parteneriate cu UNICEF pentru dezvoltarea abilităților de comunicare ale copiilor cu posibilități reduse etc. Am o echipă solidă și activă. Staff-ul meu se ocupă de tot ce înseamnă promovare. Îmi propun să cresc traineri de dicție veritabili și pasionați de cuvinte. Nu e un exercițiu ușor.

 

  • Cursurile de dicție durează 5 săptămâni pentru maturi

Pentru copii sunt trei nivele pe dicție care vin progresiv și durează 3 luni. Ne vedem de două ori pe săptămână, iar o ședință durează 120 minute. Valoarea acestui curs este neprețuită în comparație cu taxa simbolică de participare. Cursurile se țin și individual.

 

  • În 2015 ne propunem extinderea Campaniei sociale „Dicție cu Suflet în toată țară”

Lansarea și on-line a cursurilor de dicție și un alt element absolut nou pentru piața Moldova, dar care deocamdată e în faza de testare. 

 

  • Fetița mea Gloria-Vera e o fire înțeleaptă, rafinată și îndrăgostită de limba română

La anul mergem la școală. Prefer să păstrez această minune de copil pentru mine și familia mea, de aceea nu am avut până acum vreo apariție televizată. Dar a fost primul cursant care a apărut în materiale video de dicție la vârsta de 2 ani și 9 luni, după un curs special de dicție, care a început acasă de la 1 an și 2 luni. Știți vorba „fă mai întâi schimbarea acasă, iar apoi încearcă să îi ajuți pe alții”. Am urmat-o. Sunt tare mândră de fata mea și vreau să cresc un om bun pentru această țară.