Victoria Balan, violonista care a cucerit inimi britanice

Născută în satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia, Victoria a îndrăgit acest instrument cu coarde încă din clasele primare

S-a împrietenit cu vioara încă de când era mică. Uneori a dorit să rupă această legătură, pentru că o obosea, dar au rămas totuşi prietene fidele. Au făcut un compromis şi s-au înţeles de minune. Este vorba despre cea mai frumoasă prietenie dintre o domnişoară şi muzică, mai bine spus, dintre Victoria Balan şi vioara sa. Născută în satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia, Victoria a îndrăgit acest instrument cu coarde încă din clasele primare. După ce s-a mutat în capitală, tânăra a descoperit iubirea pentru muzica clasică, înțelegând că menirea ei este de a mângâia inimi și spectatori.  Acum, însă, ea realizează acest lucru în altă țară, mai exact în Marea Britanie, locul unde s-a conturat cariera de violonistă a Victoriei.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Balan Victoria
Localitate: Gura Galbenei, r-nul Cimişlia
Studii: Royal College of Music, Londra, 2008-2013
The Purcell School, Hertfordshire, Marea Britanie,  2006-2008
Liceul Teoretic “Principesa Natalia Dadiani” ( 2001-2006)
Şcoala Primară”Antonin Ursu” (1997 -2001)
Performanţe: din 2009 – prezent: recitaluri solo în Marea Britanie, India, Spania etc.

 

  • Primii pași i-am făcut la Școala de muzică nr. 3 din capitală

De fapt, eu am urmat visul fratelui meu care își dorea ca eu să frecventeze o școală de muzică. A fost un început mai greu, pentru că doream să renunț, să mai ies la joacă, dar nu am cedat! Pe lângă vioară, mai cânt și la pian. Mi-ar plăcea să încerc și harpa. Chiar am avut ocazia să cânt în duet cu o colegă – eu la vioară, ea la harpă.

 

  • Când am absolvit şcoala de muzică, am avut un turneu european cu grupul de violoniști de la școală

Am trăit o experiență de neuitat. Totuși, de când aveam 10 ani m-am îndrăgostit de Londra, orașul unde mergeam în vizite la niște rude.  Apoi, în urma unei evoluții la vioară într-o Biserică din  Marea Britanie, cineva mi-a recomandat să aplic pentru The Purcell School, o școală de muzică. Am început să mă pregătesc intensiv pentru această oportunitate. La vârsta de 16 ani am părăsit Moldova, timp de 2 ani am studiat A-Level in music, Maths (A) tehnologia muzicii (B) un fel de echivalent al BAC-ului de la noi.

 

  • Locuiam în campusul școlii, unul frumos și care avea doar 170 de elevi

Mentorul meu a fost Tony Cucchiara, de la Philarmonic Orchestra din Londra. În campus, de la orele 7.00 se începeau exersările. Am avut ocazia să interacționez cu unul din cei mai vestiți dirijori din lume, Sir Simon Rattle. Drumul până la această școală a fost unul plin de adrenalină.

Inițial am expediat un DVD, iar timp de un an am așteptat răspunsul. Unica mea șansă era să primesc bursă, deoarece părinții mei nu puteau să achite taxa de 30.000 lire pe an. Am avut marele noroc de faptul că o elevă a renunțat la studii, după un an și câteva luni. Iar eu i-am obținut locul. A fost șansa vieții mele.

 

  • La școală mereu am avut parte de concerte, fie solo, fie cu orchestra

După doi ani de studii la Purcell, am fost acceptată la trei conservatoare. Dar, evident, aveam nevoie de bani. Problema mea era faptul că nu aveam domiciliul în UE. Dacă era să mă prezint ca student internaţional, nerezident în spaţiul UE, taxa ajungea la suma de 15.000 lire,(crescând în ultimul an până la 20.00) dacă era să mă prezint ca un cetăţean al UE, taxa era să fie mai mică, de  3000 lire. Atunci am organizat un concert cu un amic de al meu, cu scopul de a aduna bani pentru studiile mele. Am strâns cam 2 miii de lire, apoi am avut noroc de unii sponsori, care au acoperit o parte din taxa de studii. În final, am fost acceptată la  Royal College of Music, unde am studiat cu Yossi Zivoni, profesorul care i-a fost mentorul lui Tony Cucchiara.

În septembrie 2014 am început să fac masteratul la Royal Holloway, care face parte din University of London. E cel mai frumos campus, e șansa de a alege să înveți în particular cu profesorul, dar să interacționezi cu alte personalități. La fel, voi studia alături de Yossi Zivoni.

 

  • Pe data de 7 septemebrie a.c. am susţinut un concert caritabil la Filarmonica Naţională din Chişinău

La invitaţia Silviei Tabor, voi concerta pentru strângerea de fonduri destinate Centrului Mamei şi Copilului din capitală.

Am venit în Moldova cu 2 luni înainte de eveniment, pentru a mă pregăti intens. Voi evolua alături de Orchestra Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchievici”, iar pentru mine este o deosebită onoare. Îi mulţumesc lui Alexandru Ureche, concert-maistru, care mă ajută la repetiţii şi la pregătiri. Eu voi interpreta concertul pentru vioară şi orchestră de M. Bruch, alături de Orchestra Filarmonicii Naţionale.