Viorel Bologan - cel mai bun șahist din R. Moldova care antrenează campionii din Qatar

Este cel mai bun șahist nu doar din Moldova, dar a cucerit diverse medalii la concursuri de importanță internațională, cum ar fi premiul la superturneul din Dortmund în 2003

A cunoscut șahul la vârsta de 7 ani din partidele jucate cu tatăl său pentru ca, peste puțin timp, la vârsta de 13 ani să devină candidat de maestru. Este cel mai bun șahist nu doar din Moldova, dar a cucerit diverse medalii la concursuri de importanță internațională cum ar fi premiul la superturneul din Dortmund (Wimbledon-ul șahului modern de performanță) în 2003. Acum se află cu familia în Qatar, unde antrenează campionii pentru cucerirea de noi trofee în lumea șahului.

 

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Bologan Victor-Viorel
Data nașterii: 17 decembrie 1971
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Institutului de Educație Fizică și Sport din Moscova, Rusia, catedra de șah
Domeniu: sport, șah de performanță

 

  • În șah, vârsta nu este un indicator

Eu am început să frecventez secția de șah destul de târziu, aproape la 10 ani. Capablanca deja la 4 ani juca mai bine decât taică-său. Acum șahul se predă nu numai în școli, dar și la grădinițe. Cât privește șahul de performanță – se poate juca șah la cel mai înalt nivel toată viața. Meciul pentru titlul mondial în Sochi, noiembrie 2014, se dispută între Anand (45 de ani) și Carlsen (23 de ani).

 

  • Am avut partide foarte lungi cu peste 7 ore jucate și sub 200 de mutări făcute

Cea mai scurtă a fost la un Turneu Internațional de Juniori din România (Alba Iulia), în 1990, pe care l-am câștigat doar cu 6 mutări. Cea mai memorabilă totuși rămâne victoria contra lui Anand din Dortmund 2003. Câștigul... cred că fără motivație, motivație enormă, nu se poate ajunge nimic. Deja pe urmă e nevoie de sârguință, muncă, talent, succes.

 

  • E deja a doua mea sosire în Qatar

Prima dată am lucrat aici în 2007-2009 tot la invitația CNO din Qatar. Viitorilor mei elevi le plăcea stilul meu de joc și au vrut să le fiu antrenor. Eu am doi elevi principali – fosta campioană a lumii, Zhu Chen și soțul ei, Mohamed Al-Modiahki  – cel mai bun șahist arab al veacului 20.

 

  • Șahul este un joc foarte democratic și accesibil

Am văzut diferite talente, de diferită origine. Kamsky este cunoscut datorită capacității enorme de a se concentra, Karpov pentru stilul pozițional, în schimb niciodată n-a stat bine cu memoria, Gelfand, care la vârsta de 45 de ani recent a câștigat etapa Grand Prix la Bacu, are o memorie excelentă și, respectiv, o cultură șahistică foarte înaltă. Eu mă consider jucător universal cu tendințe spre atac, însă nu sunt geniu șahist înnăscut ca Ivanchuk, Carlsen, Karpov etc.

 

  • Îmi place să înot, să fac sport, să citesc, să învăț limbi străine, să-mi petrec timpul cu familia, să ies la natură

Îmi place lectura și aș putea să recomand „L’Etranger” de Camus, Biblia, „Frații Caramazov” de Dostoevskii. 

 

  • Actualmente șahul are o dezvoltare enormă în rândurile elevilor, cred că consecințele acestui val le vom simți în curând în diferite ramuri ale societății

Bineînțeles, cu cât mai mult joci șah devii mai intelectual, dar asta nu înseamnă că eu n-am ținut sapa în mâini, sau unchiul Ghiță de la Petrovca înțelegea mai prost șahul decât mine. Academia de Șah - Bologan împreună cu Federația de Șah din Moldova, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova și al Federației Internaționale de Șah au realizat trei proiecte de introducere a șahului în scoală, mai ales în zona rurală. În aceste trei proiecte, care au început în 2007, sunt încadrate 200 de școli din toate raioanele și municipiile Moldovei inclusiv și din stânga Nistrului.

 

  • Din fericire, sunt încadrat la maxim în proiecte

Pe lângă cele 6 cărți deja scoase, mai planific cel puțin două. La moment, accentul principal e pe eleva mea Zhu Chen, care va juca în decembrie la campionatul arabic, iar în primăvară la campionatul lumii între femei. Personal am de gând să joc la cel mai puternic turneu Open din istoria șahului la Qatar Masters în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie. Pe urmă vom mai vedea.