Vitalie Eșanu – despre aplicația Camera Genius și antreprenoriatul în domeniul IT

Este antreprenor IT, fondatorul primei televiziuni online privesc.eu și susținătorul de bază al evanghelizării bitcoin-ului în Republica Moldova

Nu mai e un secret că IT-ul are tendința să pătrundă în orice domeniu, iar zona de sud-est a Europei activează cei mai buni specialiști în domeniu. Vitalie Eșanu este un exemplu demn în acest sens. Este antreprenor IT, fondatorul primei televiziuni online privesc.eu și susținătorul de bază al evanghelizării bitcoin-ului în Republica Moldova. Totuși, unul dintre primele merite cu succes răsunător în întreaga lume este aplicația pentru Apple Store – Camera Genius.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Vitalie Eșanu
Data nașterii: 22 аprilie 1976
Locul nașterii: Adrușul de Jos (Cahul)
Studii: Colegiul Republican de Informatică, Universitatea Tehnică a Moldovei, specialitatea Tehnologii Informaţionale
Domeniu: IT, antreprenoriat
Realizări: aplicația pentru Apple Store Camera Genius, fondatorul privesc.eu.

 

  • Camera Genius a fost inventată pe loc gol

Împreună cu partenerul meu, Jeff din US, descărcam o mulțime de aplicații pentru a vedea lacunele acestora și ce putem noi inventa. La acea vreme camera standard de la iOS nu avea Zoom. Printr-un truc am făcut acel zoom, iar oamenii au apreciat descărcând-o cu miile pe zi. Aplicația a ajuns nr.1 în top US și într-un șir de alte state. Au început să apară tutoriale pe youtube despre cum să folosești aplicația, deoarece, pe lângă acel zoom, noi aveam încă o duzină de funcționalități lipsă de la camera standard.

 

  • Pur și simplu îl invidiez pe copilul meu

Îl invidiez pentru că eu am dus lipsă de tehnologii, mi-am petrecut copilăria cu titirezuri scoase din contoare electrice, transformatoare și motorașe. Punctul culminant era desfacerea televizorului cu lămpi, ștergerea lămpilor și plasarea lor la loc. Acum copilului meu îi ofer tot ce dorește și îl pun de la egal la egal cu tehnica. Constructoare de scheme electrice, Calculator personal, iPad, iPod, Lego Mindstorm. Cursuri de programare și cercul de robotică, limbaje de programare și școală de matematică. Pur și simplu îl invidiez.

 

  • Privesc.eu prima televiziune online de succes din Moldova

Prima sau ultima, nu prea ne interesează. De succes, posibil că da, cel puțin ne reușește să funcționăm fără buzunarul extern, fără de care alte televiziuni nu pot trăi. Am încercat să diversificăm metodele de distribuție ale informației, însă CCA politicos ne-a suspendat cererea, pe motiv că nu vom asigura pluralitatea de opinii la conferințele noastre. O gândire îngustă asupra jurnalismului în care, la emisiuni, e obligatoriu să vină mai multe părți pentru a-și expune părerea. Nu am plâns prea mult pentru că nu aceasta era miza noastră. Miza noastră e mobile. Mobile, un canal de distribuție al conținutului video ce va deveni mult mai mare decât privesc.eu, web sau orice altă televiziune.

 

  • Moldovenii nu prea știu de bitcoin, îl tratează mai mult ca un Ponzi schema (n.r. schemă frauduloasă)

În România deja sunt aparate de cumpărare/vânzare contra lei. Personal fac tot posibilul pentru evanghelizarea bitcoin-ului. Noi vom reuși să popularizăm această monedă digitală doar dacă vom adopta legi. Privesc.eu deja acceptă bitcoini, welcome. 

Este un articol foarte bun la tema viitorului IT – Why Software is Eating The World de Marc Andreessen. Explicația e simplă, dacă vrei să ai succes în business trebuie să automatizezi cât mai mult și asta se face doar cu soft-ul. 

 

  • Puterea New-Media

Noul președinte al României, Klaus Iohannis a demonstrat-o. El a utilizat new media din plin, mult social media, live-uri, interviuri live, foto, iar distribuția ei vine natural, de la oameni. Atunci când o rețea socială îți arată că un prieten de al tău a distribuit un mesaj/link, ai încredere și mai mare. Spre deosebire de TV, unde practic ești unul la unul cu vorbitorul, aici ești cu prietenii tăi și cu vorbitorul. În goana după informație privesc.eu e pe primul loc, dă live, iar lumea vede pe Internet mesajul vorbitorului și comunică în chat cu ceilalți privitori. Seara la știrile de la TV informația deja e veche și seacă.

 

  • Statul poate susține dezvoltarea sectorului IT prin eliminarea TVA-ul pentru companiile din domeniu

Practic, o companie de IT care lucrează pentru clienții externi, creditează statul cu sume importante. Cum se face? La orice cumpărare de soft, servicii, produse compania IT plătește TVA-ul, însă deoarece serviciile sunt la extern, TVA-ul acesta trebuie întors. Întoarcerea TVA-ului de la stat e un proces foarte anevoios și mai vin controale pe capul tău. Unele companii, care au sume mai mici, încearcă să caute contracte și pe piața locală pentru a-și întoarce TVA-ul. Altele mai mari merg în judecată. Pe piața internațională, TVA-ul intern te defavorizează, o companie din Statele Unite nu are TVA, iar tu creditezi statul cu această sumă.