Șaran Vlad – fondatorul primului studio de sonorizare din Republica Moldova ce dublează filmele în limba română

Acum doi ani de zile, alături de doi prieteni entuziaști, a început aventura sonorizării în română a filmelor cunoscute în întreaga lume

Deși a făcut facultate în domeniul științelor politice, viața i-a rezervat lui Vlad Șaran alt domeniu de activitate. Acum doi ani de zile, alături de doi prieteni entuziaști, a început aventura sonorizării în română a filmelor cunoscute în întreaga lume. Și-a creat echipa, a improvizat într-un apartament un studio și au reușit deja să dubleze filmul de desene animate „Cronicile Narnie: leul, vrăjitoarea și dulapul” - film care a fost preluat cu succes de către una dintre televiziunile comerciale de la noi din țară.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Vlad Șaran
Data nașterii: 26 iulie 1987
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Masterat în Științe politice, Universitatea de Stat din Moldova
Domeniu: artă, cinematografie
Realizări: fondator și administrator „Sonor Grup” – primul studio independent de sonorizarea a filmelor în limba română

 

  • Am început acest proiect alături de 2 colegi, Laur Brest şi Ian Batîr, din simpla dorinţă de a privi un film preferat cu sonorizare în limba română

La început nu prea știam cât de complex este procesul de sonorizare a unui film. Era o idee năstrușnică şi la început nu eram sigur dacă o să aducă roade, dar am decis să nu mă las bătut. Atunci am propus să formăm un grup de creație pe care l-am numit de comun acord – „Sonor Grup”.  Prin intermediul rețelelor de socializare am început să adunăm echipa și, cu resursele proprii, a apărut primul material sonorizat. Această primă realizare m-a impulsionat să duc proiectul mai departe.

 

  • „Sonor Grup” înseamnă pentru mine în timp 24/7

Având rolul de manager nu pot să îmi dau timp liber și nici nu doresc vacanţe. Mă ocup de partea administrativă, caut potențiali clienți, dar cel mai mult am satisfacție în momentul când le ofer colegilor mei posibilitatea să se ocupe de partea de creație. Astfel, timpul consumat pe activitățile „Sonor Grup” este întotdeauna eficient.

 

  • Pentru a face parte din acest proiect, în primul rând trebuie să fii o persoană entuziastă și cu o motivație interioară pentru a sonoriza filme

Desigur aceasta trebuie să se combine cu profesionalismul, însă noi toţi învăţăm din greşeli. La fel, cred că este destul de important să fii o persoană cu multă voință de muncă or, din experiența mea de lucru, am înțeles că o zi de sonorizare poate părea mult mai lungă decât crezi, fiindcă niciodată nu știi câte replici ai de imprimat ca să pui la punct o secvență așa cum trebuie.

 

  • Pentru mine acest proiect este totul. Și nu exagerez

De la începutul acestui proiect mi-am propus să creez o platformă comună în care să se regăsească tineri talentați, ambițioși, care chiar își doresc să se ocupe de sonorizarea filmelor și a desenelor animate în limba română. Acum, când administrez acest proiect, îmi dau seama cât de important este pentru mine însumi. Mă regăsesc în totalitate, îmi place la nebunie ceea ce fac. Sunt cu adevărat împlinit când lumea priveşte materialele noastre şi ne apreciază pozitiv.

 

  • În 5 ani îmi doresc să stabilesc niște parteneriate cu măcar o televiziune sau un cinematograf de la noi din țară sau, de ce nu, și din România

Aceasta, desigur, ține de partea business a acestei ramuri, care încă nu este dezvoltată în Moldova. Îmi doresc să se dezvolte acest domeniu și la noi în ţară şi să prevăd apariţia altor studio-uri de sonorizare şi dublaj. Pentru mine este important ca filmele noastre traduse şi sonorizate în română să-i inspire şi să-i motiveze şi pe alţi tineri ca aceştia la rândul lor să înceapă proiecte similare.