Vladimir Lorcenkov: cel mai talentat scriitor din Moldova

Scriitorul moldovean Vladimir Lorcenkov, fără surplus de modestie se consideră cel mai talentat scriitor, dacă nu din lume, atunci sigur din Moldova

Desigur cuvintele lui pot fi puse la îndoială, dar interesul sporit pentru cărțile lui în Rusia, Italia, Germania, Norvegia, Franța, SUA și alte țări confirmă acest fapt.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Vladimir Lorcenkov
Locul nașterii: Chișinău
Studii: Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de jurnalism
Domeniu: artă, literatură
Realizări: laureatului premiului „Debut” în categoria proză voluminoasă, în Rusia (2003). Autorul a mai mult de 10 cărți publicate în Rusia, Italia, Germania, Norvegia, Franța și SUA. Autorul teoriei despre apariția noilor literaturi naționale în limba rusă pe teritoriul post-sovietic. Cărțile scriitorului au primit multe recenzii pozitive, inclusiv de la unele edituri prestigioase, precum World Literature Today, Wall Street Journal (SUA), L’Express (Franța)

 

  • Ca toți copiii, visam să devin cosmonaut

Să mă căsătoresc cu învățătoarea de clase primare din orașul Țelegrad (Ungaria), să particip în al treilea război mondial în artileria grea a URSS-ului, să primesc multe traume grele, dar puțin periculoase și să mă bucur de atenția surorilor medicale într-un spital  militar sovietic, undeva în Paris.

 

  • Am început să scriu pe la 14 ani

Scriitor adevărat am devenit pe la vreo 20 de ani. Pare-mi-se prima mea carte a fost o povestire lungă. Pentru primul roman de succes - „Хора на выбывание” - am primit premiul „Debut”. După aceasta am mai scris ceva. Și după am continuat.

Am scris în jurul la 30 de cărți. 20 din ele sunt bune, 5-6 dintre acestea sunt capodopere. Scrierea fiecărei cărți îmi ia de la 2 luni la jumătate de ani. Mecanismul de creare a cărții nu depinde de mine.  Cărțile sunt o reprezentare a realității în oglinda ochilor scriitorilor. Atât timp cât există scriitori și lumea care îi înconjoară vor exista cărți.

 

  • Scriitorul trebuie să fie în primul rând străduitor

Să aibă o bază tare ca piatra, să își dezvolte răbdarea și să posede nervi de fier.  Să scrii o carte e la fel ca și să demonstrezi o teorie sau să duci o campanie militară în decursul a câțiva ani. Un scriitor adevărat trebuie să fie bine făcut, de înălțime medie și cu ochii căprui. Înălțimea - 170 cm. Trebuie să fie pasionat de box, atletică grea, înot și literatură bună. Ar fi preferabil să se numească Vladimir Vladimirovici. Familia poate fi Nabokov, dar poate fi și Lorcenkov.

 

  • La întrebarea dacă mă consider talentat, fără dubii răspund - nu mă consider, eu sunt talentat

Dar avantaje de la asta multe nu am, orice om pe planetă este talentat.

 

  • În 2014 am părăsit Chișinăul și am trecut cu traiul în Montreal

Am părăsit - e puternic spus. Nu suntem la mijlocul sec. XX, când emigrarea era considerată plecare fără cale de

întoarcere, cu containere și petrecere, de parcă ai pleca pe lumea cealaltă, fără elementarele posibilități de comunicare. Pur și simplu am primit în Quebek dreptul de trai și am hotărât să plec să văd cum e. Trăim într-o lume deschisă, în era globalizării. La drept vorbind îmi este indiferent unde să trăiesc. Scriitorul este cetățeanul țării create la el în cap. El este dictatorul acestei țări, unicul ei revoluționar, personajul malefic, sfântul și întreaga populație. Principalul criteriu al dragostei, nu doar al dragostei de patrie, sunt acțiunile concrete și nu cuvintele. Cuvintele nu costă și nu valorează nimic. Criteriul de evaluare a dragostei față de țară, după cum îl înțeleg eu, este achitarea impozitelor. Nu îmi pun întrebarea dacă mă voi întoarce acasă. 10 ani în urmă îmi era greu să-mi închipui că voi ajunge acolo unde sunt acum. Moldova nu este cea mai rea țară din lume. Dacă să vorbim despre nivelul de trai al populației întregii planete, moldovenii sunt undeva la mijloc. Multe țări trăiesc mai rău, mai sărac și mai strașnic: Afganistan, Irak, Africa... Iubesc Moldova și îi datorez multe. Îi sunt dator cel puțin pentru cărțile pe care le-am scris.