Mobiasbancă s-a alăturat Facilităţii de Finanţare pentru Eficienţă Energetică durabilă în Moldova (MoSEFF II)

Astăzi, 10 aprilie, Mobiasbancă a semnat un acord bilateral de parteneriat cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Acordul prevede un credit nou de 3 milioane de EUR pentru Mobiasbancă, cu scopul de a promova eficienţa energetică în Republica Moldova.

Finanţarea oferită de BERD va fi utilizată sub formă de credite pentru susţinerea companiilor care realizează măsuri de economisire a energiei şi a investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă prin înlocuirea echipamentelor vechi, renovarea sistemelor termice şi electrice de distribuţie a acesteia. De asemenea vor fi finanţate şi proiecte de scară mică: sisteme solare de încălzire a apei, panouri de ventilaţie, sisteme de climatizare, centrală termică de gaz pe bază de biomasă şi instalaţii de biogaz.

Un avantaj pentru companiile care vor beneficia de credit în cadrul MoSEFF II este asistenţa tehnică gratuită oferită de către compania germană Fichtner.

Ridha Tekaia, preşedintele Mobiasbancă, a menţionat:

„… Una dintre priorităţile strategiei MBSG este de a deveni o bancă de referinţă pentru clienţii săi, prin înţelegerea nevoilor şi necesităţilor acestora. Am plăcerea să anunţ că astăzi MBSG se alătură Facilităţii de Finanţare pentru Eficienţă Energetică durabilă în Moldova (MoSEFF II), lansată de către BERD pentru a sprijini investiţiile în eficienţa energetică în întreprinderile din Moldova. Sper că, odată cu semnarea acestui nou acord, MBSG va intensifica parteneriatul cu BERD şi va sprijini clienţii în dezvoltarea lor de afaceri prin oferirea de soluţii inovatoare, adecvate şi profitabile.”

Finanţarea MoSEFF este completată de un grant din partea UE, care va facilita până la 20% din suma creditului şi va permite BERD să angajeze consultanţi care vor ajuta băncile şi întreprinderile cu sfaturi tehnice de investire cu scopul economisirii energiei.

Colaborarea între bănci a început în 1996, BERD, fiind printre primii parteneri ai Mobiasbancă. Până în prezent relaţia de parteneriat s-a marcat prin implementarea a numeroase proiecte de succes. Prin semnarea acestui acord Mobiasbancă şi-a confirmat încă o dată statutul de companie social responsabilă.