Mobiasbancă este prima bancă din Moldova care a obţinut certificatul ISO 9001:2008

BC „Mobiasbancă – Groupe Société Générale” SA anunţă despre obţinerea certificatului de conformitate a sistemului de management al calităţii, în corespundere cu cerinţele standardului internaţional ISO 9001:2008 „Sisteme de management al calităţii. Cerinţe”. În acest fel, Mobiasbancă este prima bancă din Moldova care deţine un certificat ISO 9001:2008.

Certificatul ISO 9001:2008 a fost obţinut în urma auditului realizat de SGS Moldova, o filială a unei companii internaţionale, cu sediul în Elveţia, şi este valabil 3 ani. Pe parcursul acestei perioade se vor efectua 2 vizite de audit la intervalul de 12 luni, pentru confirmarea respectării cerinţelor standardului, conform certificatului obţinut.

Implementarea sistemului de management al calităţii conform cerinţelor standardelor ISO 9001:2008 a început la finele anului 2012 şi a durat 7 luni, o perioadă record pentru un proiect de o asemenea amploare. În această perioadă s-a construit Sistemul de Management al Calităţii în bancă, au fost create şi implementate politici şi proceduri aferente proceselor ce ţin de acest sistem şi de produsele certificate. Una dintre cele mai importante etape ale implementării o constituie aprobarea Declaraţiei de Politică în Domeniul Calităţii, care a fost făcută publică şi poate fi găsită pe site-ul băncii, www.mobiasbanca.md, secţiunea Calitate.

Obţinerea certificatului ISO 9001:2008 are loc în ajunul aniversării a 23 de ani de activitate a Mobiasbancă (4 iulie) şi a fost marcat în cadrul unei recepţii, la care au participat oficiali ai statului, reprezentanţi ai corpului diplomatic, parteneri, clienţi şi potenţiali clienţi ai băncii.

În discursul său, Ridha Tekaia, preşedintele Mobiasbancă - Groupe Société Générale, a menţionat: „Ca parte a grupului financiar francez Société Générale, Mobiasbancă a fost întotdeauna o bancă orientată spre client, oferind produse şi servicii de calitate. Este o bancă transparentă, sigură şi stabilă, care îşi propune să urce în topul sistemului bancar din ţară. Obţinerea certificatului ISO 9001:2008 în domeniul calităţii demonstrează angajamentul nostru de a deveni o bancă de referinţă, aleasă de clienţi pentru calitate. Astăzi nu vorbim despre sfârşitul acestui proces, ci despre începutul unei etape în care vom depune un efort continuu pentru a menţine nivelul înalt de calitate la care am ajuns şi a îmbunătăţi în permanenţă produsele şi serviciile pe care le oferim. Noi construim împreună calitatea pentru clienţii noştri!”

Octavian Calmâc, Viceministrul Economiei şi membru al Consiliului de Administraţie al Centrului de Acreditare în domeniul evaluării conformităţii produselor, a felicitat Mobiasbancă, menţionând că este pionerul în acest domeniu în sistemul bancar. Viceministrul a mai spus că aplicarea standardelor internaţionale de calitate este în beneficiul băncilor în primul rând, dar şi al întregii societăţi.

Dorin Drăguţanu, Guvernatorul Băncii Naţionale din Moldova, a spus în discursul său: „Un mod calitativ de gestionare a băncii nu are cum să nu se influenţeze satisfacţia clienţilor, ceea ce va spori profitul instituţiei. Aş vrea să mediatizaţi cât mai activ acest eveniment, pentru ca alte bănci să fie invidioase şi să dorească să obţină un astfel de certificat. Avem nevoie ca cineva să-i influenţeze pe bancherii din Moldova, ca ei să dorească să se schimbe spre bine, să pună prioritate pe interesele clienţilor şi să aspire spre atingerea standardelor internaţionale”.

Deşi la acest moment în perimetrul de certificare au fost incluse patru produse (Garanţie bancară, Acreditiv, Incaso şi Transfer internaţional prin ordin de plată), în cadrul certificării au fost îmbunătăţite toate procesele ce ţin de activitatea bancară. În acest fel, obţinerea acestui certificat ridică Mobiasbancă la un nou nivel de dezvoltare.