BERD consolidează sprijinul pentru ÎMM-urile din Moldova

19 Sep 2013

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) îşi consolidează suportul pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova prin lansarea unui program cadru în sectorul financiar în sumă de 80 milioane de euro, într-un moment în care accesul la finanţare rămâne limitat.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) îşi consolidează suportul pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova prin lansarea unui program cadru în sectorul financiar în sumă de 80 milioane de euro, într-un moment în care accesul la finanţare rămâne limitat. Mobiasbancă - Groupe Société Générale este prima bancă care s-a alăturat la acest program şi va primi un împrumut de €5 milioane pentru creditarea ÎMM-urilor care au nevoie de finanţare pentru a creşte.

“Necesităţile de finanţare ale ÎMM-urilor merită o atenţie deosebită întrucât dezvoltarea lor este crucială pentru dezvoltarea pe termen lung,” a menţionat Julia Otto, şefa biroului BERD la Chişinău. “Linia de credit acordată Mobiasbancă ca parte a noului program-cadru pentru sectorul financiar va asigura banca cu finanţare pe termen lung pentru investiţiile ÎMM-urilor. Ne dorim să fim mai aproape şi de afacerile din regiunile îndepărtate ale Moldovei unde e cel mai mult nevoie de finanţare,” a adăugat dumneaei.

Vorbind despre semnarea acestui nou acord, Ridha Tekaia, Preşedintele Mobiasbancă - Groupe Société Générale, a menţionat: “Acest program reprezintă o continuitate a relaţiilor benefice de parteneriat cu BERD în cadrul acordului semnat în 2008, precum şi o oportunitate de a contribui la sporirea avantajelor competitive ale Mobiasbancă pe piaţa bancară. Vom acorda credite pe o perioadă de până la 5 ani pentru a ajuta clienţii noştri din întreaga ţară şi din diferite sectoare să finanţeze capitalul circulant, investiţiile şi leasing-ul financiar.”

Noul program cadru lansat în 2013 va oferi băncilor şi instituţiilor financiare non-bancare locale o gamă vastă de produse financiare, inclusiv linii de credit pentru a majora finanţarea disponibilă IMM-urilor, precum şi pentru a stimula concurenţa, eficienţa şi inovaţiile în sectorul financiar.

Odată cu investiţia în sectorul privat din Moldova şi îmbunătăţirea accesului la finanţare, BERD susţine, de asemenea, autorităţile statului în crearea unui climat economic mai favorabil pentru stimularea investiţiilor domestice şi străine.

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Moldova şi până în prezent a semnat 100 de proiecte investiţionale în ţară, care cuprind energetica, transporturile, activitatea economică agricolă, industria şi sectoarele bancare, în sumă totală de aproape €900 de milioane de euro. BERD este, de asemenea, angajat într-un dialog intens cu autorităţi privind politici publice pentru a aborda provocările-cheie ale perioadei de tranziţie.

BERD, prezentă în 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiilor.

Subsidiara grupului Société Générale SA, Mobiasbancă, este a şasea cea mai mare bancă comercială din Moldova, care deserveşte peste 96 mii de clienţi activi din sectoarele corporativ, al micului business şi cel privat. BC “Mobiasbancă – Groupe Société Générale este în continuă extindere a reţelei de filiale şi agenţii, care la moment numără 49 de unităţi, pentru a fi mai aproape de clienţii săi în toate regiunile Republicii Moldova.