Noutăţi

Raionul Floresti ar trebui să fie atractiv pentru investitori.

Pe teritoriul său se întinde o cale ferată, un aeroport internațional de marfă și de pasageri, soluri fertile cu bonitet ridicat, un teritoriu liber pentru construcția de spații industriale și parcuri industriale, gaz natural în toate satele, muncă ieftină, iar alături este capitala nordică a Moldovei. Autoritățile locale așteaptă investitorii.

 

Raionul Șoldănești, ca unitate administrativă separată, are o istorie destul de scurtă. A fost creat în 1980 și, înainte de prăbușirea URSS, nu a reușit să adune "frișcă" sub formă de întreprinderi industriale. După ce a căpătat Moldova independența investițiilor centralizate sau investițiile importante în industrializare trebuiau uitate complet. Pentru că chiar și pe fundalul unei Moldove predominant agrare, în acest domeniu agricultura continuă să fie paradigma dominantă a dezvoltării. Dar asta nu este înseamnă că nu există germeni vizibili ai noului și avansării.
15 июня маленькие пациенты детской больницы в Бельцах получили удивительный подарок. При помощи команды «Mobiasbanсa» в одном из отделений отремонтировали несколько палат и открыли игровую комнату.
 
Pentru ei noțiunea de fericire este cunoscută. Nu o caută, însă o trăiesc la propriu cu toată candoarea specifică vârstei copilăriei. 
 
Ne-au convins că fericirea lor este în lucrurile simple, ne-au lăsat să privim cu ochii lor lumea, chiar dacă ei înșiși o văd după lentile și dioptrii, din scaune cu rotile sau dintr-o lume mai interiorizată.     
În timp ce cererea pentru credite din partea persoanelor fizice continuă să crească, tot mai multe companii amână deciziile investiþionale, adoptând o poziție de așteptare.
Președintele BC „Mobiasbancã-Groupe Société Générale”, Antoine Gabizon, atrage atenție asupra faptului că numărul agenților economici ale căror cereri de creditare au fost aprobate dar nu se grăbesc să-i utilizeze, este în creștere.

De la capitala Moldovei până la Strășeni sunt 23 de kilometri. De aceea, în acest raion, ca și în altele, care se află în vecinătatea Chișinăului poate fi remarcată ”unitate și luptă între diferite părți opuse”.

Pe de o parte, vecinătatea megapolisului din capitală este un catalizator pentru soluționarea diverselor probleme legate de șomaj și comercializarea produselor agricole, dar pe de altă parte – preia cele mai calificate resurse, dar și interesul investitorilor.

Deplasarea în Cimișlia a fost din start reușită.

Dimineața, Șeful departamentului Economic al Consiliului Raional - Natalia Reiljanu ne-a invitat la prezentarea unui proiect comun al Agenției pentru Dezvoltare Regională "Sud" și al doi italieni - Albino Irali, care timp de 40 de ani a proiectat și a produs echipamente pentru brutarii, și consultantul de afaceri Claudio Li Calzi.

Publicația The Banker (aprilie 2018), care face parte din grupul Financial Times, a luat sub lupă sistemul bancar din Republica Moldova, făcând o retrospectivă a evoluțiilor recente.

”În ultimii 5 ani Mobiasbancă și-a dublat dimensiunea, devenind a patra cea mai mare bancă din Moldova și practic și-a triplat profitul, înregistrând o rentabilitate a capitalului de 18%”, a declarat Antoine Gabizon, președintele Comitetului de Direcție – CEO, pentru publicația internațională.

 

În ultima perioadă raionul Ialoveni este liderul Moldovei privind ritmul dezvoltării, veniturile încasate la buget, volumul investițiilor realizate în dezvoltarea infrastructurii și sferei sociale, dar și privind alți indicatori strategic importanți. Deseori acționează ca inițiator al proceselor economice, care devin o tendință pentru întreaga țară. Din aceste considerente este și mai interesant de a fac cunoștință cu acest raion. 
Fundamentul economiei raionului, ca și pretutindeni în Moldova de altfel, este agricultura. Pe lângă fermele mici și mijlocii, în acest domeniu funcționează cca 150 întreprinderi agricole mari. Destul de dezvoltată este și infrastructura comercială și de producție a sectorului: câte cinci agro-magazine și farmacii veterinare, 27 stații de inseminare a vacilor și achiziționarea laptelui și treizeci abatoare.