Mobiasbancă se alătură campaniei „Coolege Vitamine”

04 Aug 2016

Mobiasbancă și-a exprimat suportul față de inițiativa „Coolege Vitamine”, lansată în luna mai 2016, de PNUD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) Moldova.

Mobiasbancă și-a exprimat suportul față de inițiativa „Coolege Vitamine”, lansată în luna mai 2016, de PNUD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) Moldova.

Campania „Coolege vitamine" își propune să distribuie gustări de fructe proaspete în școlile și grădinițele publice din Chișinău, inițiativă care ar aborda problema consumului redus și ar oferi beneficii suplimentare producătorilor de fructe proaspete. Obiectivul de lungă durată al campaniei îl constituie educarea obiceiurilor nutriționale sănătoase în rândul copiilor de nivel preșcolar și școlar, de la o vârstă fragedă. 

„Avem o deschidere firească către subiectele importante pentru comunitatea din care facem parte, ca niște cetățeni responsabili care doresc să contribuie la dezvoltarea acesteia. Acest proiect ne-a impresionat prin miza de lungă durată de a schimba obiceiurile de alimentație care, la rândul lor, vor avea rezultate favorabile asupra sănătății unei generații. Pentru banca noastră, am luat o decizie crucială de a investi în sănătate și de a încuraja dezvoltarea acestui sector. La fel, ne bucură faptul că acest proiect va avea impact asupra economiei țării prin susținerea producătorilor locali de fructe”, a punctat Ridha Tekaia, Preşedintele Comitetului de Direcție – CEO al Mobiasbancă.

Campania de atragere a fondurilor a fost lansată cu două luni în urmă și a reușit să colecteze cu succes suma de 12.417 dolari, asigurând astfel gustări din fructe proaspete pentru aproximativ 3500 copii din 5 școli și grădinițe din municipiul Chișinău.  Fiecare dolar din suma donată urmează a fi dublat de PNUD Moldova, iar fondurile colectate vor fi transferate direct companiilor selectate prin concurs, care se vor ocupa de procesarea și ambalarea fructelor, pentru elaborarea produsului finit.

„Inițierea cooperării dintre PNUD Moldova și Mobiasbancă este o oportunitate interesantă de experimentare în procesul de promovare a alimentației sănătoase și consumului sporit de fructe în stare proaspătă în rândul copiilor și adulților. Am agreat să colaborăm pe termen lung în vederea promovării tehnologiilor inovative de procesare minimă a fructelor, încurajarea consumului de fructe în rândul angajaților băncii și în afara acesteia, dar și acțiuni în vederea asigurării unui acces mai facil la capital pentru acele companii care văd oportunități noi în domeniile de mai sus", menționează Dumitru Vasilescu, Manager de proiecte la PNUD Moldova.    

Proiectul a obținut un nivel înalt de vizibilitate datorită susținerii societății civile și a fost promovat de către unul dintre cele mai notorii nume în domeniul alimentației sănătoase – Jamie Oliver, pe blogul său, Jamiesfoodrevolution.org.

 Mobiasbancă și PNUD Moldova urmează să colaboreze pe următoarele inițiative:

  • pilotarea unui proiect în școlile profesionale cu profil agro-alimentar din Moldova, care ar permite modernizarea echipamentului tehnic, importarea de know-how, diversificarea surselor de venit a instituțiilor și elaborarea unui curriculum adițional în domeniul prelucrării și ambalării fructelor
     
  • promovarea consumului regulat de fructe în incinta companiilor, educarea unor obiceiuri nutriționiste sănătoase în rândul angajaților, programe și evenimente de informare asupra unei diete echilibrate
     
  • susținerea financiară a producătorilor de fructe prin oferirea de micro-credite (Mobiasbancă), asistență tehnică și expertiză (PNUD Moldova)

Inițiativa „Coolege Vitamine” face parte din proiectul „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică durabilă la nivel local”, susținut financiar de Guvernul Norvegiei și PNUD Moldova, care își propune promovarea inovației în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, prin transferul și absorbția de cunoștințe, tehnologii și comunicare între întreprinderi. Proiectul se desfășoară în perioada 2014-2017.