Mobiasbancă şi BERD îşi unesc forţele pentru a facilita accesul antreprenorilor pe piaţa UE

08 Dec 2016

10 milioane euro pentru ca întreprinderile mici şi mijlocii să acceseze oportunităţile DCFTA

Un program comun de sprijinire a întreprinderilor autohtone mici şi mijlocii (IMM-urile), în corespundere cu standardele UE, a fost lansat astăzi pentru ca antreprenorii să beneficieze de multiplele oportunităţi oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), acord semnat între Moldova şi UE.

Conform Acordului, BERD extinde un împrumut de 10 milioane de euro pentru Mobiasbancă – Groupe Société Générale în vederea sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii. Resursele alocate vor fi acordate sectorului privat și vor sprijini IMM-urile locale să investească în îmbunătăţirea calităţii produselor şi modernizarea serviciilor, astfel încât să răspundă standardelor UE. Aceasta, în consecinţă, va crea un mediu propice pentru comerţul transfrontalier şi creşterea economică în Moldova.

UE va oferi IMM-urilor interesate stimulente în formă de grant de până la 15% din mărimea creditului, precum şi servicii de consultanţă prestate de experți internaţionali şi prin intermediul programului BERD pentru susținerea micului business.

Finanțarea oferită Mobiasbancă – Groupe Société Générale marchează prima tranzacţie din programul BERD-UE, în cadrul căruia BERD colaborează cu băncile locale pentru a ajuta companiile să investească în îmbunătăţirea calităţii produselor și standardului serviciilor.

Henry Russell, Director BERD pentru instituții financiare în Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest, a declarat: “Mobiasbancă este partenerul nostru de lungă durată și are un palmares excelent de creditare, prin intermediul finanţării BERD, a companiilor din Moldova pentru a sprijini dezvoltarea acestora. Întrucât DCFTA a deschis o nouă şi importantă piaţă pentru companiile moldoveneşti, ne aliniem într-un nou parteneriat cu Mobiasbancă pentru a ajuta IMM-urile locale să devină mai competitive pe pieţele regionale. Finanţarea UE prin acest program reprezintă un sprijin foarte important, pentru ca mediul antreprenorial local să profite din plin de noile oportunităţi”.

Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova, a menţionat: “Facilitatea DCFTA va sprijini IMM-urile să profite de noile oportunităţi comerciale cu UE. De asemenea, va permite companiilor să obţină avantaje în rezultatul afluxului crescut de investiţii străine directe declanşate de DCFTA şi Acordul de Asociere. Semnarea împrumutului între BERD şi Mobiasbancă reprezintă un pas important, care va aduce rezultate tangibile pentru comunitatea de afaceri din Republica Moldova".

Cu ocazia semnării acordului, Ridha Tekaia, preşedintele Comitetului de Direcţie, CEO al Mobiasbancă, a apreciat colaborarea durabilă stabilită între Mobiasbancă şi BERD şi noile oportunităţi oferite clienţilor Mobiasbancă datorită sprijinului şi finanţărilor UE. “Este întotdeauna o satisfacție profesională şi o onoare colaborarea cu BERD. Semnarea acordului de astăzi completează şirul oportunităților pentru clienţii noştri, care îşi propun sporirea calităţii serviciilor şi accesarea noilor pieţe de desfacere. Mă bucur să contribuim împreună cu BERD la dezvoltarea afacerilor locale şi la creşterea economiei ţării”.

Mobiasbancai multe poze pe pagina noastră de Facebook.