Mobiasbanca – OTP Group partener a progresului educațional

27 Jan 2021
În weekend, la Chișinău, a avut loc primul eveniment TEDx din Moldova dedicat exclusiv educației. TEDxRoseValleyParkED a întrunit în același spațiu 12 speakeri, împreună cu un public fizic dar și unul virtual.
 
Subiecte abordate au fost diverse, de la inteligență artificială până la rolul femeilor în știință. Am fost prezenți la eveniment în calitate de parteneri, ambiționați să susținem progresul educației și încurajarea schimbului de idei.
 
Un condensat de citate va transmite din atmosfera conferințelor TED:
 
Nirvana Chaudhary, președintele fundației Moldcell 
„Noi înțelegem că educația este lira sterlină a economiei. Anume tinerii, copii și tânăra generație vor ridica țara la un alt nivel.”
 
Andrei Zapșa, profesor, scriitor și dirijor
„Ce-ar fi să zguduim lumea din temelii prin frumos, prin valori și principii, făcând lucruri bune? Pentru că nașterea noastră nu schimbă nimic, în  schimb viața noastră poate schimba o lume întreagă.”
 
Mădălina Griza, premiantă la European Girls Math Olimpiad
„Dacă ești cu adevărat pasionat despre un subiect, te încurajez să perseverezi. Nu te lăsa limitat de bariera școlii, postului de muncă sau oricare alte bariere. Fă tot ce-ți stă în puteri și controlează-ți sentimentele, înainte ca ele să te conducă pe tine.”
 
Alex Leahu, profesor de matematică liceul „Spiru Haret”
„Creativitatea are nevoie de haos înainte ca să capete formă.”
 
Diana Marusic, mentor la GirlsGoIt, membră a echipei de Inteligență Artificială în Acțiune
„Cu fiecare persoană pasionată și care vrea să schimbe în bine ceva, prin utilizarea inteligenței artificiale, Moldova face un pas înainte spre un viitor mai bun și mai tehnologizat. În care nu doar computerele, dar și inteligența acestora ne vor ajuta în toate domeniile de activitate.”
 
Corina Mustață, studentă la Universitatea Sciences Po din Franța
„Tinerii respectă opinia celor care nu își arată superioritatea, dar privesc lucrurile la același nivel cu ei.”
 
Alina Gîrneț, manager la Diez
„Inteligența se dobândește, contrar convingerilor generale, abilitățile au nevoie de timp. Iar tot ce trebuie să faci este să înțelegi ce vrei să înveți.”
 
Ștefan Popov, cercetător în psihologie și autor de carte
Ce ar fi oare dacă în loc de „Da noi asta n-am învățat” să zicem „Cum pot învăța asta”.
 
Bogdan Cazacu, student la Universitatea Internațională Kobe Kokusai din Japonia
Când un individ dorește o schimbare, el trebuie să convingă mai mulți oameni că acea schimbare este necesară.
 
Dumitru Mișin, director de programe Jurnal TV
„E foarte greu să fii firesc dacă nu conștientizezi pentru cine și despre ce vorbești. Dacă toată informația pe care o culegi din jurul tău o treci prin tine și iți reușește, nu te gândi la cât de firesc vrei să fii, cu siguranță deja ești.”
 
Ilinca Mazureac, Studentă la Universitatea Harvard, SUA
„Sunt sigură că generațiile următoare vor învață din cărți care reflectă corect și echidistant istoria științei. Dar nu trebuie să așteptam până atunci ca să inspirăm o generație de tinere curioase și încrezute în forțele proprii. Putem să face asta acum, începând cu familiile noastre.”
 
Dumitru Albot, fondatorul platformei educaționale Smartest
„Toată lumea învață în moduri diferite. Dar pentru prima dată în istorie, folosind tehnologiile moderne, noi putem analiza cum milioane de oameni învață simultan.”