OTP Group - rezultatele trimestrului doi 2020

26 Aug 2020
Lichiditatea și poziția capitalului rămân stabile, toate raporturile de adecvare a capitalului sunt mult peste cerințele de reglementare.
Grupul OTP  a susținut sectorul medical în pofida consecințelor economice ale pandemiei. 
 
OTP Group a închis al doilea trimestru cu un profit consolidat de 78,7 miliarde HUF după impozitare. Acest rezultat este mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar este cu 19% mai mare decât estimările  preliminare ale analiștilor.
  
Așa cum s-a anticipat, rezultatele din al doilea trimestru 2020 reflectă impactul crizei economice și de sănătate fără precedent, cauzate de Covid-19. Profitul ulterior impozitării a fost determinat de creșterea cheltuielilor operaționale (+16%), cuplată cu o creștere a costurilor de risc (circa 92 miliarde HUF), datorată în mare măsură noilor reguli contabile, care necesită anticiparea provizioanelor pentru pierderi viitoare în funcție de diferite scenarii economice. Profitul contabil consolidat pentru primele șase luni a fost de 74,6 miliarde HUF.
În prima jumătate de an, OTP Group a înregistrat venituri operaționale de 258,2 miliarde HUF (+ 11% anual). Venitul total semestrial a crescut dinamic (+ 14% anual), iar venitul net din dobânzi a crescut cu 18% anual. Venitul din comisioanele a crescut cu un ritm mai lent (+ 9%, respectiv) și alte venituri nete fără dobânzi au scăzut cu 10% ani.
 
În această perioadă cheltuielile operaționale s-au majorat nominal cu 16%, cu toate acestea ajustate de achiziții (T2 2019: filiala albaneză, S2 2019: filialele din Muntenegru, Moldova, Serbia și din ianuarie 2020, filialele slovene), creșterea cheltuielilor ajustate în valută va fi doar de 2,6%.
Totodată, la sfârșitul celui de-al doilea trimestru 2020, rezervele de lichiditate operaționale brute ale OTP Group au constituit 6,4 miliarde EUR. 
Poziția capitalului Grupului este sigură, la sfârșitul lunii iunie 2020, rata CET1 consolidată a fost aceeași ca în trimestrul precedent, la 13,9% la sfârșitul celui de-al 2-lea trimestru, cu mult peste cerința minimă de reglementare (9,7%). 9,7%.
Grupul a funcționat fără întreruperi  chiar și în perioada de epidemie, toate cele 12 filiale internaționale au luat parte la lupta împotriva COVID-19 și s-au arătat solidari pentru depășirea stării de urgență în sănătate în țările lor. Achiziția echipamentelor de protecție necesare pentru munca la domiciliu, precum și valoarea totală a donațiilor și subvențiilor a depășit HUF 3 miliarde la nivel de grup până la sfârșitul lunii iunie 2020.
 
În această perioadă extrem de provocatoare, Grupul OTP - din care face parte Mobiasbanca – s-a axat pe importanța implicării rapide, a luat cunoștință de nevoile locale și a pus umărul la consolidarea sectorului de sănătate și a instituțiilor de învățământ, precum și a celor care se aflau deja într-o situație dificilă când a lovit pandemia, cum ar fi copiii și familiile fără o plasă de securitate financiară.
OTP Bank Ungaria a donat 300 de milioane HUF (aproximativ 852 000 EUR) spitalelor pentru a răspunde pandemiei. Iar o donație de 1,5 milioane HUF (aprox. 4200 EUR) și 185 de calculatoare au fost destinate instituțiilor și copiilor defavorizați din zonele mai puțin dezvoltate din Ungaria. 
Cu aceeași cultură de implicare a operat și Mobiasbanca - OTP Group. După cercetarea necesităților primare din segmentul medical din Moldova, au fost achiziționate două laringoscoape video de ultimă generație, donate către Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde sunt spitalizați pacienți gravi și foarte gravi din toată țara. Intubarea pacienților cu deficiențe respiratorii grave este facilitată în prezent de către aceste echipamente. 
Atunci când guvernului sârb a lansat un apel de ajutor pentru procurarea echipamentelor medicale, subsidiarele OTP Group din Serbia s-au alăturat acestei campanii. Banca a mai donat încă 2,65 mln dinari Spitalului Central din Sremska Mitrovica, Centrului Clinic Nis, Institutului de Oncologie și Radiologie al Serbiei, Spitalelor Centrale din Subotica și Valjevo.
 
O altă campanie de donație în sprijinul spitalelor a prins curaj datorită cooperării subsidiarelor bulgare. Alături de Fondul de pensii și asigurări DSK-Rodina, DSK Bank și-a încurajat angajații și subsidiarele să facă donații. Donații dare urmau să acopere necesitățile urgente ale spitalelor municipale și de stat.
 
În Muntenegru, CKB și Podgoricka Banka OTP, subsidiarele locale ale OTP Group, au intervenit prompt. Centrul Național de Coordonare a Bolilor Infecțioase a beneficiat de o donație în valoare de 100.000 euro. Suportul din partea băncii a fost direcționat nu doar către medicină, au fost create seturi ce conțin produse alimentare și igienice de primă necesitate, repartizate ulterior clienților cu venituri mici. 
OTP Bank România a donat 500.000 RON spitalelor și comunităților locale pentru combaterea răspândirii pandemiei COVID-19. Accentul a fost pus pe securitatea medicilor, o mare parte din această sumă asigurând angajații sistemului medical cu echipamente de protecție. Unul dintre beneficiarii acestei donații a fost Spitalul de copii „Sf. Maria” din Iași.
Croația a fost lovită nu doar de COVID-19 ci și de cutremurul din martie 2020. Clădirile prăbușite parțial, pagubele aduse centrului istoric al orașului, cetățeni care au fost nevoiți să-ți părăsească casele – toate necesitau o intervenție directă. Subsidiara din Croația, OTP Banka, a donat 2,9 mln de kuni spitalelor croate. Iar pentru lucrările de renovare după cutremur, tot în martie, OTP Banka a donat 750 000 de kuni fiecăruia dintre cele 2 spitale din Zagreb.
Pe deplin conștient de responsabilitatea sa față de clienții, angajații și partenerii atât în Ungaria, cât și în toată regiunea, OTP Group urmărește evoluția pandemiei și identifică cele mai oportune căi de susținere și atenuare a crizei, atât la nivel local, cât și global. 
__
OTP Group aniversează anul acesta 70 de ani de activitate, în timp ce subsidiara din Moldova – Mobiasbanca – OTP Group S.A., marchează 30 de ani de prezență de piața locală. OTP Group a devenit un jucător dominant pe piața Europei Centrale și de Est și este un grup bancar important la scară europeană. Comunitatea de aproximativ 40 de mii de angajați deservește zilnic peste 20 milioane de clienți din 12 țări.