Prima linie de creditare din sursele BERD şi UE pentru întreprinderile mici şi mijlocii – disponibilă doar la Mobiasbancă

05 Apr 2017

BERD, UE şi Mobiasbancă îşi unesc eforturile pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) din Republica Moldova, oferind multiple oportunităţi companiilor locale în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).

Evenimentul de lansare a avut loc astăzi, 5 aprilie, la care şeful biroului BERD la Chişinău, Dimitri Gvindadze, şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola şi directorul comercial Corporate Banking al Mobiasbancă, Elena Guzun, s-au reunit în panelul de discuţii „DCFTA: oportunităţile şi provocările mediului economic din Republica Moldova”, fiind prezentată în detaliu Linia de Creditare EU4Business-EBRD.

Astfel, întreprinderile mici şi mijlocii din toate ramurile economiei naţionale pot aplica la Mobiasbancă, în cadrul programului Liniei de Creditare EU4Business-EBRD, pentru soluţii atractive şi pe termen lung de finanţare pentru dezvoltarea afacerii, investiţii în tehnologii noi şi echipament ce corespunde standardelor UE, inclusiv:

  • granturi investiţionale în valoare de la 10% până la 15% din suma creditului contractat, plătibil la finalizarea proiectului de investiţie
     
  • un spectru larg de scopuri eligibile pentru finanţare
     
  • asistenţă tehnică gratuită din partea companiei lider în domeniile inginerie şi consultanţă din Italia – compania D’Appolonia S.p.A.
     
  • consultanţă independent la nivelul implementării proiectului, cu funcţie de verificare, certificare şi validare din partea companiei Allplan

Suma maximă care poate fi contractată de IMM-uri în limitele Liniei de Creditare EU4Business-EBRD este de 3 000 000 Euro, pe un termen maxim de 120 luni.

Mobiasbancă încurajează antreprenorii să implementeze proiecte investiţionale în condiţii avantajoase pentru îmbunătăţirea calităţii produselor şi modernizarea serviciilor, astfel încât să răspundă standardelor UE şi să cucerească noi pieţe de desfacere.

Dimitri Gvindadze, şeful biroului BERD la Chişinău, a menționat: „Un sector privat de succes reprezintă piatra de temelie a dezvoltării economice a Moldovei și cu această nouă linie de creditare, BERD continuă să susțină întreprinderile locale. Această linie de creditare, cât și suportul mult apreciat din partea UE, va ajuta la perfecționarea standardelor şi serviciilor, astfel încât întreprinderile să poată valorifica oportunități noi oferite de către DCFTA. Aceasta este în beneficiul tuturor: beneficiază sectorul privat, consumatorii locali și cei europeni, și întreaga populație a Moldovei – toți au de câștigat ca rezultat al impulsionării comerțului regional și a integrării investiţionale, care la rândul lor stimulează creșterea economică și ocuparea forței de muncă”.

Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova, a comentat: „Împreună cu partenerii noștri de la BERD, vă ajutăm să implementați reformele indispensabile și să valorificați la maxim oportunitățile oferite de către DCFTA pentru succesul economic al Republicii Moldova. Suntem împreună pentru a schimba spre bine viețile oamenilor, prin suport concret oferit pentru dezvoltarea afacerilor în țară”.

„Strategia Mobiasbancă este de a oferi întreprinderilor mici şi mijlocii produse de finanţare accesibile, la condiții avantajoase, împreună cu expertiza pentru dezvoltarea durabilă si modernă a afacerilor. Din acest considerent, dezvoltăm parteneriate cu instituţii financiare europene pe axa atragerii fondurilor internaţionale în cele mai favorabile condiţii de finanţare pentru clienţii noştri, inclusiv cu componenta de grant, şi sprijinim IMM-urile să-şi fortifice competitivitatea şi capacitatea de dezvoltare. Considerăm că prin acest efort noi contribuim direct la dezvoltarea businessului mic şi mijlociu, ceea ce, la rândul său, va impulsiona creşterea economiei naţionale”, a menţionat Elena Guzun, Director comercial Corporate Banking Mobiasbancă.

Mobiasbancă este prima bancă din Moldova care a devenit parteneră BERD ce oferă finanţare IMM-urilor în cadrul Liniei de Creditare EU4Business-EBRD.

Sprijinim antreprenorii locali cu soluţii financiare avantajoase. Pentru că aşa este #corect!