Protecția datelor cu caracter personal – subiect de interes pentru mediul de afaceri

04 Feb 2020
Conferința internațională “Date cu caracter personal – practica implementării în afaceri” a întrunit marți, 4 februarie, reprezentanții mediului de afaceri și bancheri, sub auspiciul  Asociației Businessului European (EBA) în Moldova. 
 
Preşedintele EBA și CEO al Mobiasbanca – OTP Group, László Diósi, a menționat că obiectivul evenimentului este de a prezenta experiența practică în aplicarea GDPR (Regulamentul general privind protecția datelor) la nivelul procedurilor interne în cele patru sectoare precumbănci, retail, sănătate, telecom, dar și tendințele generale din țările UE.
 
„Am remarcat oportunități în legislația Republicii Moldova ce ține de protecția datelor cu caracter personal. În prezent nu suntem în frunte, dar experienţa oaspeţilor din Ungaria şi România, pe care ei o aplică zilnic, ne va ajuta să modificăm cadrul juridic în acest domeniu, pentru a fi favorabil mediului de afaceri”, a precizat László Diósi.
 
Prezent la eveniment, ofiţerul de justiţie şi afaceri interne al Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Steve Daniels, a remarcat că protecţia datelor este un subiect la care UE a lucrat mulţi ani. „Nu doar în UE, dar în toată lumea, oamenii vor să-şi protejeze datele şi viaţa personală. Consumatorii caută prestatori de servicii în care să aibă încredere. Republica Moldova a reuşit deja să facă mult lucru la acest capitol, dar mai este loc pentru a depune efort şi a avea un cadru legal bun.”
 
Eduard Răducan, directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, a subliniat că vectorul dezvoltării protecţiei datelor în ţara noastră a pornit în anul 2008, iar de atunci au fost elaborate în acest sens 40 proiecte de legi.
 
La eveniment au participat și reprezentanți ai OTP Bank – Zoárd Gázmár și Bukovics Miriam, care au împărtășit experiența lor în implementarea legislației privind protecția datelor personal în sectorul bancar.