Studenţii francofoni au avut o întânire cu Preşedintele Mobiasbancă - Groupe Société Générale, Ridha Tekaia

17 Mar 2016

În data de 14 martie, la Universitatea Libera Internaţională din Moldova (ULIM), reprezentată de doamna Ana Guţu, circa 100 de studenţi francofoni din 8 universităţi din Moldova, membre ale Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) au avut ocazia să-l întâlnească pe preşedintele  Mobiasbancă, domnul Ridha Tekaia, pentru a discuta importanţa şi  valoarea adăugată a limbii franceze în găsirea unui loc de muncă.

Evenimentul  se înscrie în seria de activităţi organizate tradiţional de către AUF şi Mobiasbancă în cadrul colaborării de lungă durată stabilite între aceste două instituţii. Totodată, această întâlnire a constituit un prilej de a anunţa intenţia de semnare a unei convenţii de parteneriat privind organizarea stagiilor de practica în cadrul Mobiasbancă, finanţate de către AUF.

Domnul Tekaia a transmis tinerilor un mesaj important  despre  avantajele cunoaşterii limbii franceze,  care constituie un atu în procesul angajării în câmpul muncii: ”Există companii cu capital francofon nu doar în Franţa, ci pe toate continentele, unde tinerii din RM ar putea să se angajeze. Ţările francofone prezintă, de asemenea, oportunităţi imense pentru carieră, printre ele multe ţări africane, în care este aşteptată cea mai mare creştere a PIB-ului în următorii ani".

Preşedintele Mobiasbancă a reiterat faptul că există suficiente oportunităţi de a lucra şi în Moldova datorită cunoaşterii limbii franceze. Lucrând din Moldova în limba franceză este un avantaj, nu numai pentru companiile cu capital francez, dar şi pentru companiile moldoveneşti care doresc să prospecteze pieţele externe datorită noilor oportunităţi de afaceri oferite de DCFTE (Acordul aprofundat şi cuprinzător de liber schimb).

”O limbă adiţională, şi, în special limba franceză, care este una dintre primele 10 limbi vorbite din întreaga lume, este elementul care ar putea face diferenţa între 2 CV-uri cu diplomă şi o experienţă echivalente”, a subliniat Ridha Tekaia. Acesta a mai menţionat că plurilingvismul, creativitatea, spiritul de initiaţivă sunt nişte valori pe care tinerii din Republica Moldova trebuie să le cultive pentru a asigura o dezvoltare continuă a ţării.

Acest eveniment face parte din seria de evenimente coordonate de către AUF şi partenerii săi instituţionali pentru celebrarea Zilelor Internaţionale ale Francofoniei şi aniversarea celor 20 de ani de la adeziunea Republicii Moldova la Organizaţia Internaţională a Francofoniei. 

Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) este o instituţie cu dublu statut: asociaţie ce reuneşte peste 800 de universităţi ale lumii şi, în acelaşi timp, operator al Francofoniei pentru învăţământul superior şi cercetare.