Redirecționează 2% pentru o cauză socială

Redirecționează 2% pentru o cauză socială

Pe parcursul întregului an echipa OTP Bank susține diverse proiecte în domeniul artei, culturii, sportului și sănătății. Ne implicăm activ în înverzirea mediului înconjurător și în îmbunătățirea condițiilor de trai pentru cele mai vulnerabile familii. În perioada ianuarie-aprilie avem oportunitatea să contribuim într-un mod de  impact: redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către o cauză socială.

Tot mai mulți concetățeni fac uz de această oportunitate: 38,651 de contribuții fiind înregistrate în 2023, redirecționând peste 12,493,586 de lei din impozitele pe venit către asociații obștești.

Și tu poți susține o cauză dragă. Pașii sunt simpli.

Completezi și depui declarația cu privire la impozitul pe venit - formularul CET18 prin intermediul SIA „Declarație electronică”, opțiune valabilă pentru deținătorii semnăturii electronice sau mobile. În acest caz, la accesare, formularul va fi deja pre-completat cu informațiile de care dispune SFS*.

NB: În formularul CET18, secțiunea 5 ”Desemnarea procentuală” completezi codul fiscal al asociației pe care dorești să o susții.

Pentru ca redirecționarea ta să fie valabilă, trebuie să:

- depui declarația în termen (până la 30 aprilie)
- să nu ai datorii la impozitul pe venit;
- să efectuezi desemnarea procentuală în folosul unei singure organizații din Lista beneficiarilor 2%.

Pentru mai multe detalii poți consulta ghidul video de completare a formularului CET18.

Dacă ești interesat de un domeniu anume, dar nu ai decis cui să îi acorzi suportul, mai jos găsești o listă de organizații de rezultatele cărora suntem impresionați.


Educație financiară

Fundaţia pentru Educaţie Financiară "OK", c/f 1019620011559
Fondată la data de 5 decembrie 2019, sub patronajul OTP Bank S.A., Fundația pentru Educație Financiară ”OK” este o organizație neguvernamentală, non-profit și apolitică, care își propune să contribuie la creșterea gradului de educație financiară a populației. Programele de formare, gratuite, interactive și accesibile, vin în sprijinul tuturor celor ce doresc să își sporească agilitatea financiară și să își asigure viitorul financiar. În prezent peste 17,000 de copii, tineri și adulți au beneficiat de instruiri. Află mai multe aici.


Servicii medicale paliative

Instituţia Privată Hospices of Hope Moldova, c/f 1017620003086
Hospices of Hope este o organizație internațională de caritate care a dedicat peste 30 de ani dezvoltării eficiente și active a Serviciilor de Îngrijire Paliativă în Sud-Estul Europei. Prezentă în Republica Moldova încă din 2008, Hospices of Hope Moldova dezvoltă, începând cu 2017, Rețeaua Națională de Servicii de Îngrijire Paliativă Hospices of Hope – prima de acest gen din țară. Organizația se concentrează pe îmbunătățirea calității vieții pacienților aflați în stadii avansate ale bolii și a familiilor acestora, prin asigurarea unui suport paliativ cuprinzător și de înaltă calitate. Află mai multe aici.


Sprijinul persoanelor cu dizabilități

Asociaţia Obştească "Sunshine”, c/f 1018620001908
Asociația Оbștească Sunshine are obiectivul de a crește nivelul de conștientizare și înțelegere a specificului Sindromului Down (SD) și de a promova drepturile persoanelor cu SD de a se bucura de viață deplină, în demnitate, de a fi participanți activi și apreciați în comunitățile în care trăiesc. Află mai multe aici.


Sprijinul familiilor vulnerabile

Asociaţia Obştească "Concordia. Proiecte sociale", c/f 1011620006720
Organizația Concordia a fost înființată în Republica Moldova în anul 2004. Activitatea este dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, pentru a asigura o viață independentă și responsabilă. Concordia Moldova oferă ajutor și suport în cadrul celor 56 de servicii din 46 de localități pentru aproximativ 4,000 de beneficiari unici. Scopul Organizației este îmbunătățirea calităţii vieţii beneficiarilor, asigurarea unei vieți demne şi a unei bătrâneți liniștite. Află mai multe aici.

Asociaţia Obştească The Moldova Project, c/f 1020620001877
Fondată în 2008, de trei voluntare din UK și Moldova, asociația The Moldova Project urmărește să aducă speranță și bunăstare celor mai vulnerabile familii. Suportul oferit este unul multidimensional: servicii de asistență medicală, pachete lunare de subzistență cu alimente și articole de igienă, donații de îmbrăcăminte, rechizite școlare, mobilier, păsări și animale, reparații esențiale la domiciliu. Asociația urmărește îmbunătățirea condițiilor de viață, a oferi oportunități educaționale pentru părinți și adolescenți, dezvoltarea abilităților, organizează proiecte socio-educative pentru copii și alte intervenții absolut necesare pentru protecția copilului și bunăstarea familiei. Află mai multe aici.

Asociația Obștească ”CCF Moldova – Copil, comunitate, familie”, c/f 1011620001828
CCF Moldova este o organizație nonguvernamentală, fondată în 2004, care oferă asistență autorităților pentru realizarea reformei de protecție a copilului și optează pentru închiderea sistemului rezidențial înlocuindu-l cu concept bazat pe modelul de familie. Începând cu 2005, CCF Moldova reprezentă fundația britanică Hope and Homes for Children - expert global în protecția copilului. Până în prezent organizația a sprijinit 7,000 de copii și a contribuit la închiderea a 10 instituții rezidențiale. Află mai multe aici.


Procurarea echipamentelor medicale

Fundaţia Medicală "Valeriu Ghereg", c/f 1020620002955
Fundația ”Valeriu Ghereg” promovează și implementează cele mai bune practici și know-how ale
medicinii moderne prin proiecte de dezvoltare profesională continuă pentru personalul medical și aducerea în țară a noilor tehnologii medicale. Alături de OTP Bank, Fundația a facilitat donarea echipamentelor de respirație non-invazivă pentru recuperarea pacienților infectați cu COVID – 19. Află mai multe aici.

*Conform cadrului normativ în vigoare, orice persoană fizică rezidentă care dorește să direcționeze 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, trebuie să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit - Formularul CET18 utilizând în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică. *Sursa: https://sfs.md/ro/pagina/desemneaza-2

Distribuie pe Facebook